E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20402
Lasīšanai: 5 minūtes

Pabalstus vecākiem piešķir, kad noteiktas tiesības uz katru no tiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
Annja

Labdien! Kad jāpiesakās vecāku pabalstam? Vēlamies, lai pabalstu saņem tēvs, kurš neies bērna kopšanas atvaļinājumā, bet turpinās strādāt.

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Portāla latvija.lv elektronisko pakalpojumu sarakstā “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem” uzskaitīti visu pabalstu veidi, kurus var pieprasīt elektroniski. Ja piedzimis bērns, var uzreiz atzīmēt (tas nozīmē – iesniegt iesniegumu) un pieprasīt visus ar bērna piedzimšanu saistītos pabalstus:

  • e-iesniegums bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanai;
  • e-iesniegums vecāku pabalsta, bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem piešķiršanai;
  • e-iesniegums ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta piešķiršanai;
  • e-iesniegums maternitātes pabalsta piešķiršanai.

Šie elektroniski aizpildītie un iesniegtie iesniegumi nonāk Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) rīcībā un tiek izskatīti tāpat kā jebkurš cits rakstveida (papīra formā) iesniegums.

Ja ir atzīmēti vairāku pabalstu pieprasījumi, par katru no tiem VSAA pieņems lēmumu, kad būs noteiktas tiesības uz konkrēto pabalstu. VSAA lēmumu klients saņem tādā veidā, kādu ir norādījis, iesnieguma aizpildot.

Likums paredz iespēju maternitātes pabalsta pieprasītājai atteikties no maternitātes pabalsta otras daļas par dzemdību period, un tad viens no vecākiem var pieprasīt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu jau no bērna dzimšanas dienas, bet ne ātrāk kā ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma par grūtniecības periodu – ja maternitātes pabalsts ir apmēra ziņā mazāks nekā vecāku pabalsts.

Ja bērna tēvs pieprasīs vecāku pabalstu, viņam to piešķirs pēc tam, kad bērna mammai būs beigusies maternitātes pabalsta izmaksa. Ja bērna tēvs vēlēsies vecāku pabalstu saņemt jau no bērna dzimšanas dienas, taču bērna māte būs pieprasījusi maternitātes pabalstu un tas (pirmā daļa no šī pabalsta) jau būs piešķirts, ir jāinformē VSAA par savu lēmumu atteikties no maternitātes pabalsta otrās daļas. To var izdarīt ar brīvā formā rakstītu iesniegumu, kurā informē VSAA, ka atsakās (nepieprasīs) no maternitātes pabalsta par dzemdību atvaļinājuma laiku, jo bērna tēvs pieprasīs vecāku pabalstu par šo laikposmu.

Sociāli apdrošinātai sievietei ir tiesības uz maternitātes pabalstu par grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku. Pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pabalsta pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku. Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Tiesības uz vecāku pabalstu ir vienam no vecākiem. Vecāku pabalstu bērna tēvs var saņemt pēc tam, kad  bērna mātei ir beigusies maternitātes pabalsta izmaksa.

Ja māte atsakās no maternitātes pabalsta otras daļas par dzemdību periodu, bērna tēvs var pieprasīt vecāku pabalstu jau no bērna dzimšanas dienas. Vecākiem jārēķina, vai tas ir finansiāli izdevīgi.

Turklāt tēvam divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas ir tiesības uz 10 kalendāra dienu paternitātes atvaļinājumu un paternitātes pabalstu.

Ja bērna tēvs neatradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Informācija par visiem pabalstiem vecākiem un to nosacījumiem ir atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas