E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20387
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā piebraukt pie īpašuma, ja ielas “dabā” neeksistē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2020
Jevgenija

Nopirkām zemesgabalu Vecāķu prospektā n/a, pie zemesgabala var tikt caur kaimiņa zemesgabalu, kā arī kadastra un pilsētas teritorijas plānā norādītas divas ielas: Brīzes iela un Zibens iela. Šīs ielas faktiski neeksistē, jo tur ir mežs, tāpēc pie zemesgabala nav iespējams piebraukt. Kaimiņš arī aizvēra piekļuvi mūsu zemesgabalam un negrib vienoties par servitūtu. Kā rīkoties šajā situācijā? Vai pašvaldībai jānodrošina piekļuve zemesgabalam?

A
atbild:
26. jūnijā, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas dome
Ilze Dimante, Satiksmes departamenta projektu vadītāja

Rīgas domes Satiksmes departaments norāda: pirms īpašuma pirkšanas aicinām apzināt īpašumu, apskatīt atrašanas vietu un pilsētas attīstības plānos noskaidrot ielu attīstību. Konkrētais īpašums atrodas pie “E” kategorijas ielas, kuras tuvākajā desmitgadē nav plānots attīstīt. Ja rodas vēl kādi papildu jautājumi, lūgums sazināties ar Satiksmes departamentu pa tālruni 67012703.

Civillikuma 1130. pantā teikts, ka servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu. Jūsu gadījumā būtu jāvienojas ar kaimiņu par ceļa servitūta nodibināšanu. Civillikumā ir noteikts, ka servitūtus nodibina:

  • ar likumu;
  • ar tiesas spriedumu;
  • ar līgumu vai testamentu.

Vairāk par to, kā nodibināms ceļa servitūts, iespējams izlasīt LV portāla rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas