E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20317
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Attaisnoti ir tie izdevumi, no kuriem darbinieks maksājis algas nodokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2020
Anna

Labdien! Iesniedzot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju par 2019. gadu, no VID tika saņemta atbilde par nodokļu atmaksas noraidīšanu, lai gan iesniegtais rēķins ir par veselības apdrošināšanas atpirkšanu no darba devēja (Valsts vides dienesta). Kāpēc tā var notikt? Vai tika mainīta likumdošana?

A
atbild:
13. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Veselības apdrošināšanas polises, ko iegādājas darba devējs darbiniekiem, ir labums (ienākums) darbiniekiem, un tas ir apliekams ar nodokli, ja polises cena pārsniedz likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto neapliekamo summu – 426,86 eiro gadā. Tātad līdz šai summai labums (ienākums) netiek apliekts ar nodokli.

Ja darbinieks veicis līdzmaksājumu, kas no darbinieka tiek prasīts virs tās summas, ko par polisi samaksā darba devējs, to var iekļaut gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus par ārstnieciskajiem pakalpojumiem, jo no līdzmaksājuma tā tiek ieturēts algas nodoklis.

Polises atpirkšana nav līdzmaksājums.

Apdrošināšanas maksājumu aplikšana ar nodokli ir noteikta likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. pantā un ar piemēriem paskaidrota Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Likuma 8. panta piektā daļa nosaka: no maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz Latvijas Republikā vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī, vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, vai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstī reģistrētos privātajos pensiju fondos atbilstoši licencētiem pensiju plāniem un Latvijas Republikā vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī, vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, vai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstī reģistrētā apdrošināšanas sabiedrībā iemaksātās dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju summas, kuras kopā nepārsniedz 10 procentus no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, un iemaksātās dzīvības (bez līdzekļu uzkrāšanas), veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10% no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 eiro gadā, ja ir izpildīti šādi nosacījumi: piemērojot likuma 8. panta piekto daļu, darba devēja darbinieka labā veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, ja darba līgums starp darba devēju un darbinieku tiek pārtraukts, bet apdrošināšanas līgums tiek pārjaunots uz attiecīgā darbinieka jauno darba devēju vai citu tā paša darba devēja darbinieku vai attiecīgais darbinieks pats to pārņem, uz darba līguma pārtraukšanas dienu tiek noteikta par darbinieku veikto maksājumu attiecība pret darbinieka bruto darba samaksas kopsummu darba līguma pārtraukšanas gadā. Ja apdrošināšanas prēmiju maksājumu summa pārsniedz likumā noteikto ierobežojumu, pārsnieguma summa tiek aplikta ar nodokli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas