E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20215
Lasīšanai: 6 minūtes
4
4

Sociālajam dienestam ir jāpārliecinās par situāciju ģimenē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2020
Zane

Labdien! Man ir nepatīkama situācija ar sociālo dienestu. Es esmu trūcīgā statusā, un man ir mazi bērni. Man sanāca strīds ar bērna tēvu, un lūdzu palīdzību interneta biedrībai. Tad to ieraudzīja sociālo dienestu vadītāja, un pie mums ieradās bāriņtiesa un sociālais dienests un lasīja lekciju par to, ka nevarot prasīt palīdzību no malas. Es jautāju, kurā likumā ir aizliegts prasīt no malas palīdzību, viņi teica, ka tā darīt nav pretlikumīgi, bet tas viņus iespaidojot (cik sapratu, atņem darbu). Mājās viss vienmēr ir bijis kārtībā, nav bijusi nedz emocionāla, nedz fiziska vardarbība pret bērniem, bērni ir aprūpēti, un viss ir nodrošināts. Un tikai tādēļ, ka es prasīju palīdzību no malas, manu ģimeni sāk apsekot un jaucas privātajā dzīvē, kaut es pati tieku galā un daru visu savu bērnu un savās interesēs. Vai iepriekš minēto iemeslu dēļ sociālais dienests var “uzēsties” un jaukties privātajā dzīvē, un vēl teikt: ja nesadarbošos, tad nākšot bāriņtiesa? Es sociālajam dienestam prasīju, kāpēc viņi brauc mūs apsekot un jaucas mūsu privātajā dzīvē, un viņi tā arī atbildēja: tādēļ, ka viņiem negāju uzreiz palīdzību prasīt un esmu trūcīgā statusā, bet lūdzu palīdzību no malas. Taču sūdzību par manu ģimeni nav bijis. Vai tā nav ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana, jo nedaru tā, kā viņi grib, bet kā manai ģimenei labāk? Un, ja jau es cenšos darīt visu, lai pabarotu bērnus, kas tad tur tik slikts? Man diemžēl tas liekas muļķīgi, jo es pildu visus savus pienākumus pret bērniem, neesmu pārkāpusi nevienu likumu un nevienu neapdraudu. Kāpēc sociālajam dienestam tā jāpārspīlē?

A
atbild:
25. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu izklāstītās situācijas nav saprotams, kas tā bija par palīdzību, kuru lūdzāt no malas (internetā), ar kādiem argumentiem, kādai biedrībai un kādas tieši situācijas risināšanai. Ja jau sociālais dienests reaģēja, tas nozīmē, ka tam bija pamats.

Sociālajam dienestam ir ne tikai tiesības zināt, kāda ir situācijā ģimenēs, kurās aug bērni, bet arī pienākums būt informētiem par iespējamām problēmām un riskiem, kas nozīmē: ir jāpārliecinās, ka tādu nav, vai arī jāsniedz atbalsts, ja tāds ir nepieciešams.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nosaka: ja pašvaldības sociālajam dienestam ir pamats uzskatīt, ka bērns cietis no vardarbības, vecāka, aizbildņa vai audžuģimenes tiesību ļaunprātīgas izmantošanas, pienācīgas aprūpes un uzraudzības trūkuma vai cita bērnu tiesību pārkāpuma dēļ, nekavējoties, bet ne vēlāk kā nākamajā darbdienā paziņot par to bāriņtiesai un Valsts policijai.

Turklāt īpaša uzmanība ģimenēm tiek pievērsta tagad, ārkārtējās situācijas laikā, kad saasinās dažādas problēmas arī ģimenēs. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir izsūtījusi informāciju visām Latvijas bāriņtiesām, aicinot ārkārtējās situācijas apstākļos īpašu vērību pievērst bērnu drošībai un aprūpei. Inspekcija uzsver, ka bāriņtiesai jānodrošina iespēja uzklausīt vai saņemt informāciju par iespējamiem bērna vai aizgādnībā esošas personas tiesību pārkāpumiem, kā arī jānodrošina tūlītēja informācijas pārbaude, ja tiek saņemtas ziņas par iespējamu vardarbību vai cita veida bērna veselības, dzīvības vai attīstības apdraudējumu.

Sociālajam darbiniekam veicamie pienākumi ir izklāstīti VBTAI rokasgrāmatā bāriņtiesām.

Inspekcija īpaši aicina iestādes un speciālistus apzināties arī tās problēmas, kas saistītas ar vardarbību ģimenē, kad viens vecāks ir vardarbīgs pret otru vai citiem pieaugušajiem ģimenes locekļiem.

Inspekcija vērš uzmanību, ka situācijās, kurās sociālais dienests saņēmis informāciju par vardarbību starp pieaugušajiem ģimenes locekļiem ģimenēs, kurās aug bērni, vardarbība pret kādu no vecākiem vai vecāku savstarpēja vardarbība ir uzskatāma par emocionālu vardarbību arī pret bērniem. Ja sociālais dienests konstatējis, ka ģimenē pastāv vardarbība, bet persona, pret kuru vērsta vardarbība, nespēj nodrošināt pieteikuma par pagaidu aizsardzību pret vardarbību iesniegšanu tiesā, sociālais dienests par minēto situāciju informē bāriņtiesu.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. panta pirmajā daļā noteikts, ka tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās vai juridiskās personas, kā arī tiesas un citas tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri ir jānodrošina bērna tiesības un intereses. Jo īpaši tas attiecas uz bāriņtiesu, kas ir pašvaldības izveidota aizbildnības un aizgādnības iestāde, kā arī uz sociālo dienestu, kas nodrošina ģimenēm ar bērniem kvalitatīvu sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu.

Bāriņtiesu un sociālo dienestu, kā arī citu speciālistu sadarbību bērnu tiesību aizsardzības jomā nosaka: Latvijas Republikas Civillikums; Bērnu tiesību aizsardzības likums; Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums; Bāriņtiesu likums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas