E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu piedziņa pēc pilngadības

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2013
maija ozoliņa

Labdien! Vēlos pajautāt par procesuālo kārtību, kā iesniegt pieprasījumu par uzturlīdzekļu piedziņu, kad iestājusies pilngadība, bet mācos vēl vidusskolā. Man pēc pāris mēnešiem paliek 18 gadi, līdz šim uzturlīdzekļus maksāja manai mammai pēc tiesas sprieduma. Vai man obligāti ir jāvēršas tiesā, vai ir iespējams no tēva pieprasīt uzturlīdzekļus, teiksim caur tiesu izpildītāju, kurš arī saņem katru mēnesi procentus par to, ka ieskaita mammas kontā uzturlīdzekļus. Kas man būtu jādara un kur jāgriežas?

A
atbild:
27. februārī, 2013
Solvita Cīrule
juriste, ģimenes tiesību speciāliste

Saskaņā ar Civillikuma 179.panta noteikumiem, uzturdošanas pienākumu likumdevējs ir saistījis ar vairākiem kritērijiem - vecāku mantas stāvokli un spēju uzturu sniegt, kā arī ar laiku, kad bērns pats sevi spēj apgādāt. Likums vecāku pienākumu apgādāt bērnu neierobežo ar bērna pilngadību, bet gan ar laiku, kad viņš var sevi pats apgādāt.

Tādējādi, ja pēc pilngadības iestāšanās Jūs objektīvu iemeslu dēļ (mācības vidusskolā) nevarat pati sevi apgādāt, tad atbilstoši Civillikuma 179.panta pirmajai daļai vecāku pienākums Jūs uzturēt turpinās.

Pēc pilngadības sasniegšanas Jums pašai ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no tēva. Prasība ceļama tiesā pēc Jūsu vai tēva deklarētās dzīvesvietas. Ja no tēva vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus, kuru kopsumma viena gada laikā prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 1500 latus, Jums prasības pieteikums noformējams atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam paraugam. Maza apmēra prasības pieteikuma veidlapu iespējams atrast šeit.

Jānorāda, ka Jūs kā prasītāja prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem esat atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos.

Ministru kabinets ir noteicis minimālo summu, kuru vecākiem jānodrošina bērnam līdz tā pilngadības sasniegšanai neatkarīgi no to spējām un mantiskā stāvokļa, bet šī summa nav saistoša tiesai, izspriežot lietu par uzturlīdzekļu piedziņu pilngadīga bērna uzturam.

Atbilstoši Civilprocesa likumā ietvertajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā, proti, Jums kā prasītājai tiesai būs jāpamato savs prasījums un jāpierāda tiesai, ka pati nevarat sevi apgādāt. Šāds pierādījums varētu būt izziņa no attiecīgās vidusskolas. Vienlaikus Jums būs tiesai jānorāda summa, kāda nepieciešama Jūsu ikmēneša uzturam, pievienojot attiecīgus pierādījumus, kā arī kādu summu vēlaties piedzīt no tēva.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas