E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20072
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Pierādīšana un pierādījumi civilprocesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
Ļubova

Labdien! Nodarīto zaudējumu un to pierādīšanas jautājums laikam ir viens no sarežģītākajiem. Vai pastāv kāda iespēja pieskaitīt pie zaudējumu atlīdzības laiku, kas patērēts sarakstei, dokumentu (arī iesniegumu, pretenziju u. c.) sagatavošanai un cita rakstura komunikācijai un informācijas meklēšanai, kas notika, mēģinot risināt strīdu mierīgā ceļā? To veica nealgota fiziska persona bez atlīdzības, pārstāvot sevi un citas fiziskas personas finansiālā civiltiesiskā strīdā ar juridisko personu. Ko fiziskā persona var izmantot kā pierādījumu šādiem zaudējumiem, un kādā veidā būtu nosakāms to apmērs (piemēram, piesaiste minimālās algas līmenim, atstājams “pēc tiesas ieskatiem” vai kā citādi)? Paldies!

A
atbild:
20. maijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 1779. pantu katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis. Savukārt zaudējumu definīcija ir dota minētā likuma 1770. pantā, t. i., ar zaudējumu jāsaprot katrs mantiski novērtējams pametums. Tādējādi zaudējumiem jābūt mantiski novērtējamiem un pamatotiem.

Tiesības uz zaudējuma atlīdzinājumu rodas, ja otra puse ir pieļāvusi kādu prettiesisku rīcību, cietušajam rodas zaudējumi un pastāv tieša cēloņsakarība zaudējumu nodarīšanā (darbība vai bezdarbība).

Kamēr strīds tiek risināts pirmstiesas procesā (sarakste, pretenziju sagatavošana, informācijas meklēšana u. c.), katra puse izlieto savas tiesības atzīt otras puses pretenzijas vai tās noraidīt, savu viedokli attiecīgi pamatojot.

Nevienai pusei (civilstrīdā) līdz lietas izskatīšanai tiesā (atsauce uz prasību un paskaidrojumu sniegšanu tiesai) nav pienākuma “iegrimt” nesamērīgās sarakstēs vai vēstuļu apmaiņā ar otru pusi.

Ja esat saņēmuši kādas kredītiestādes pretenziju, Jūs sniedzat atbildi pēc būtības, t. i., to atzīstat vai neatzīstat (un paskaidrojat, kādēļ), sniedzot attiecīgus pierādījumus.

Ja kāda puse nav apmierināta ar situāciju, tad tā ir tiesīga vērsties tiesā strīda izšķiršanai (Civilprocesa likuma 1. panta 1. daļa).

Par citas personas bezatlīdzības palīdzību pretenziju sagatavošanā un informācijas meklēšanā paskaidrojam, ka šādā gadījumā (ja palīdzība ir sniegta bez atlīdzības) Jums nav radušies zaudējumi (jo tos nav iespējams novērtēt naudas izteiksmē).

Ja minētā strīda risināšanas procesā Jūs būtu algojis juristu vai zvērinātu advokātu, tad faktiski samaksātie naudas līdzekļi (kas būtu jāpierāda) būtu pietiekams pamats zaudējumu noteikšanai.

Bez šaubām, ja Jūs patstāvīgi esat veicis darbu aizstāvības nodrošināšanai un šajā periodā nevarējat veikt citu darbu un neesat guvis ienākumus (kurus varējāt gūt), Jums attiecīgie apstākļi ir japierāda.

Tādējādi pēc strīda nodošanas izskatīšanai tiesā zaudējumu apmēra pamatotību, ievērojot sacīkstes principu, izvērtēs un noteiks tiesa. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas