E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19988
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
4
4

Ja nav radīts tāds kaitējums, lai piespriestu kriminālsodu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2020
E

Labdien! Draugs veikalā nozaga kafijas paku, tika pieķerts, par kafiju samaksāja, apsardze izsauca policiju, tika uzrakstīts paskaidrojums policijai. Tā kā draugam šī bija pirmā un vienīgā reize, pēc kāda laika no policijas atnāca paziņojums e-pastā, ka lieta izbeigta, nebija paskaidrojuma, uz kāda panta izbeigta. Vai šis nodarījums parādās soda reģistrā un var ietekmēt viņa turpmākās karjeras iespējas, piemēram, pašvaldības policijā, skolā utt.? Vai viņam tagad ir krimināla sodāmība?

A
atbild:
02. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls
Valsts policija
Krista Andersone, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

No jautājuma izriet, ka notikusi zādzība, par kuru uzsāk kriminālprocesu pēc Krimināllikuma (KL) 180. panta pirmās daļas:

“Par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā (izņemot šā likuma 175. panta trešajā un ceturtajā daļā, 177. panta trešajā daļā un 179. panta trešajā daļā paredzētos noziegumus), paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.”

Kā norāda Valsts policija, ja persona ir samaksājusi par preci, tātad persona ir atlīdzinājusi zaudējumu.

Balstoties uz jautājumā norādīto informāciju, jāsecina, ka ir pieņemts lēmums par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma (KPL) 373. panta 2.1 daļu, kas paredz, ka izmeklētājs ar prokurora piekrišanu vai prokurors var atteikt kriminālprocesa uzsākšanu, ja izdarīts noziedzīgs nodarījums, kuram ir noziedzīga nodarījuma pazīmes, bet ar kuru nav radīts tāds kaitējums, lai piespriestu kriminālsodu.

Kā norāda Valsts policija, lai arī tā nav sodāmība, konkrētais personas izdarītais nodarījums uzrādīsies datubāzē, līdz ar to tas var ietekmēt personas darba iespējas tieši tiesībsargājošās iestādēs.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas