E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19980
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kāpēc valsts bijušajiem prezidentiem nodrošina dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2020
Kristīna Mickēviča

Labdien! Kurā gadā tika pieņemts lēmums par dzīvokļa piešķiršanu prezidentiem? Kurš ir šīs idejas autors, un kāpēc prezidentiem pēc amata termiņa beigām par neilgo 4 gadu darba stāžu piešķir dzīvokli, ja Latvijas trūcīgajām daudzbērnu ģimenēm dzīvokļus nepiešķir?

A
atbild:
21. maijā, 2020

Latvijas prezidenti ar dzīvokli pēc amata atstāšanas tika nodrošināti saskaņā attiecīgu normu 1995. gadā Saeimas pieņemtajā likumā “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”. Likumprojektu izskatīšanai Saeimā iesniedza Ministru kabinets.

2013. gadā pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa priekšlikuma Saeima pieņēma grozījumus likumā “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”, atceļot normu par valsts dzīvokļa piešķiršanu Valsts prezidentam pēc amata atstāšanas. Prezidenta kanceleja norādīja, ka 1995. gadā, kad stājās spēkā likuma norma par sociālajām garantijām Valsts prezidentam, valsts dzīvokļa garantija varēja būt nepieciešama un attaisnojama, ņemot vērā tā laika dzīvojamo fondu, īres tirgu un sociālekonomisko situāciju pēc padomju iekārtas sabrukuma, taču pašlaik šie apstākļi ir mainījušies. Taču saskaņā ar minētajiem grozījumiem palielināta bijušā prezidenta ikmēneša pensija, nosakot to 85% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma iepriekšējo 50% vietā. Sociālo garantiju izmaiņas, arī pensijas palielinājums, uz līdzšinējiem eksprezidentiem neattiecas. Dzīvokļi, kas tiek nodrošināti eksprezidentiem, paliek valsts īpašumā.

Sociālās garantijas, kas pienākas eksprezidentiem, ir valsts pašcieņas un pašlepnuma izpausme, aģentūrai “Leta” 2012. gadā norādīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Savukārt valsts nodrošinātais dzīvoklis bijušajiem prezidentiem, kuri regulāri turpina veikt valsts reprezentācijas funkcijas, ir vieta, kur tiek uzņemti diplomāti, ārzemju amatpersonas, dažādu organizāciju pārstāvji un žurnālisti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas