E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19902
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai darbiniecei, kas atrodas BKA, pienākas koplīgumā noteiktā naudas balva

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2020
Inese

Pašlaik atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, darbu atsākšu novembrī. Darbavietā ir koplīgums, kas noteic, ka darbinieks apaļā dzimšanas dienā saņem naudas balvu. Vai es varu pretendēt uz šo naudas balvu, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā? Šķiet, darba devējs uzskata, ka man tā nepienākas, jo nauda nav izmaksāta. Kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
21. aprīlī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma noteikumi, kas regulē darba samaksas sastāvdaļu obligātumu un apmēru, attiecas tikai uz darba algu un piemaksām. Tādējādi tās piemaksas, kas nav regulētas Darba likumā, naudas balvas un jebkāda cita veida atlīdzība par darbu pēc būtības ir darba devēja noteikts papildu labums darbiniekiem.

“Darba devējs var paredzēt naudas balvu izmaksas kārtību. Ja darba devējs ir noteicis naudas balvu izmaksu, tad iekšēji izstrādātajai kārtībai būtu jāsatur arī noteikumi par naudas balvu izmaksāšanas nosacījumiem un noteikumiem, arī izmaksas gadījumiem un kārtību. Darba devēja iekšēji izstrādātajai kārtībai ir jāatbilst normatīvo aktu regulējumam.

Ja tiek izpildīti visi koplīgumā noteiktie kritēriji naudas balvas saņemšanai, tad Valsts darba inspekcijas ieskatā darbiniecei ir tiesības saņemt naudas balvu,” atzīst Valsts darba inspekcijas juriste Dace Stivriņa.

Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja (personāla vadītāja) un lūgt informāciju par darba koplīguma attiecīgā punkta piemērošanas noteikumiem un apstākļiem, kas liedz bērna kopšanas atvaļinājumā esošam darbiniekam saņemt darba devēja sociālās garantijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas