E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19887
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Kā aprēķina apsaimniekošanas maksu balkonam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2020
Aleksandrs

Labdien! Dzīvoju privatizētā dzīvoklī ar balkonu, kurš nav aiztīklots (ir pilnīgi atvērts). Pats ieliku flīzes, jo sniegs un lietus bojā balkona cementa grīdu. “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” pieskaita manu balkonu pie iekštelpām un ik mēnesi prasa apsaimniekošanu maksu. Pamatojums: MK noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 9. punkts: ja pārvaldnieka rīcībā nav aktuālas dzīvojamās mājas kadastrālās uzmērīšanas lietas, pārvaldīšanas maksājumus aprēķina, aizstājot tajā dzīvojamās mājas lietderīgo platību ar dzīvojamās mājas inventarizācijas lietā norādīto dzīvojamās mājas kopējo platību (m2), kas precizēta, ņemot vērā lodžiju platībai piemērojamo koeficientu 0,5 un balkonu un segto terašu platībai – koeficientu 0,3. Dzīvokļa platība – 70,36 m2, balkona platība ir 3,3 m2. Saskaņā ar MK 408 noteikumu 9. punktu platība precizēta, piemērojot koeficientu 0,3, tas ir 1,1 m2. Kopējā platība dzīvoklī, par kuru jāmaksā: 70,36 m2 + 1,1 m2 = 71,46 m2. Vai tas ir likumīgi? Paldies!

A
atbild:
17. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

2017. gada 11. jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” 9. punkts noteic: ja pārvaldnieka rīcībā nav aktuālas dzīvojamās mājas kadastrālās uzmērīšanas lietas, pārvaldīšanas maksājumus aprēķina, izmantojot šo noteikumu 8. punktā norādīto formulu, aizstājot tajā dzīvojamās mājas lietderīgo platību ar dzīvojamās mājas inventarizācijas lietā norādīto dzīvojamās mājas kopējo platību (m2), kas precizēta, ņemot vērā lodžiju platībai piemērojamo koeficientu 0,5, balkonu un segto terašu platībai – koeficientu 0,3.

Šā normatīvā akta 9. punkta piemērošana ir atkarīga nevis no tā, vai balkonā ir vai nav uzliktas flīzes, bet gan no tā, vai pārvaldnieka rīcībā ir aktuāla dzīvojamās mājas kadastrālā uzmērīšanas lieta.

Tātad, ja pārvaldnieka rīcībā nav aktuālas dzīvojamās mājas kadastrālās uzmērīšanas lietas, piemērojami 9. punkta noteikumi.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas