E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19882
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba līgums uz noteiktu laiku un grūtniecība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2020
Sanita

Labdien! Aizvietoju citu darbinieci viņas slimības laikā, strādāju piecus mēnešus. Tagad esmu grūtniecības 10. nedēļā. Pēc četrām nedēļām darbā atgriezīsies iepriekšējā darbiniece. Kā man labāk rīkoties šādā situācijā? Paldies!

A
atbild:
24. aprīlī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jums ir jārēķinās, ka darba līgums, kas ir noslēgts uz noteiktu (cita darbinieka aizvietošanas laiku), izbeidzas, iestājoties apstākļiem, kas izbeidz tā darbību (Darba likuma 44. un 113. pants). Ja darbā atgriežas darbinieks, kuru aizvieto, darba devējam nav pienākuma nodrošināt aizvietotāju ar darbu. Diemžēl aizvietotāja grūtniecība nav izņēmums, kas liegtu lauzt darba līgumu.  

Darba likums paredz: ja, beidzoties termiņam, uz kādu noslēgts darba līgums, neviena no pusēm nav pieprasījusi izbeigt darba līgumu un darba tiesiskās attiecības faktiski turpinās, darba līgums uzskatāms par noslēgtu uz nenoteiktu laiku (Darba likuma 45. panta ceturtā daļa).

Darba attiecības regulējošie tiesību akti neparedz kārtību, kādā darbiniece informē darba devēju par grūtniecību. Tādēļ Jums ir iespēja par to informēt brīvā formā – sarunā ar darba devēju, iesniedzot izziņu no ārstniecības iestādes. Faktiski šīs informēšanas jēga ir noskaidrot darba devēja iespējas piedāvāt Jums citu darbu uzņēmumā līdz pirmsdzemdību atvaļinājumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas