E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19847
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Cik ilgā laikā māja ir jānodod ekspluatācijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2020
Sarmīte

2019. gadā tika noslēgts pirkuma līgums ar atlikto maksājumu. Dārza mājas jaunbūve, saimniecības ēkas jaunbūve. Šajā dārza mājā esmu deklarēta. Cik ilgā laikā man māja ir jānodod ekspluatācijā, kādas varētu būt izmaksas, kādi dokumenti vai instances jāpiesaista šim procesam? Ir jāiegulda vēl papildu līdzekļi: jāmaina jumta segums, skurstenis, logi.

A
atbild:
15. aprīlī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Būvniecības likumā, kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, ir noteikts maksimālais būvdarbu termiņš – astoņi gadi. Visām būvēm, kuru celtniecība sākta pirms šā datuma, būvdarbu pabeigšanas termiņu skaita no 2014. gada 1. oktobra, tātad ekspluatācijā jānodod līdz 2022. gada 30. septembrim.

Būvniecības procesa regulējums – Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” – paredz maksimālo būvdarbu veikšanas laiku, kas ir astoņi gadi no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi (pieci gadi – būvēm, kurām tika novērtēta paredzētās darbības ietekme uz vidi).

Savukārt objektiem, kuru būvdarbi ir likumīgi uzsākti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai – 2014. gada 1. oktobrim – un kuru projekta risinājumi atbilst attiecīgajā laikposmā piemēroto normatīvo aktu prasībām, un kuriem nepieciešams pagarināt vai atjaunot būvatļauju, būvvalde pagarina būvatļaujas derīguma termiņu līdz laikam, kas nepārsniedz būvatļaujā norādīto maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu.

Maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums terminētajām būvatļaujām, kurās netika norādīts termiņš, kad ēka jānodod ekspluatācijā, ir 2022. gada 1. oktobris, proti, astoņi gadi kopš noteikumu spēkā stāšanās.

Jautājumā par izmaksām un instancēm būtu jākonsultējas attiecīgajā pašvaldības būvvaldē. Vairāk par to, kādi dokumenti nepieciešami, lai ēku nodotu ekspluatācijā, iespējams izlasīt LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas