E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19834
Lasīšanai: 4 minūtes

Lai iegūtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jābūt sociālajai apdrošināšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2020
Varis

2006. gada konvencijā par darbu jūrniecībā ir minēts bezdarbnieka pabalsts, bet to nedod. Kādas sociālās garantijas nodrošina valsts jūrniekiem, un kā pie tām var tikt? Ne teorētiski, bet faktiski.

A
atbild:
05. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz sociālo nodrošinājumu un sociālajām garantijām, arī bezdarba gadījumā, cilvēkam pašam vai/un viņa darba devējam darba periodā par to jāparūpējas. Valsts sociāli apdrošina tikai cilvēkus, kuri objektīvu iemeslu dēļ nevar strādāt – tie ir cilvēki ar invaliditāti, vecāki, kuri kopj mazuli.

Atbilde ir iespējama, pamatojoties uz tiesību aktu regulējumu konkrētā situācijā. Jūrniekiem sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšana atšķiras dažādās situācijās. Dažas no tām:

  • ja jūrnieku nodarbina Latvijas komersants,valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no ienākumiem veic darba devējs vispārējā kārtībā, 11% darba ņēmēja daļu ieturot no algas daļas un 24,09% iemaksu daļu veicot no saviem līdzekļiem.
  • ja jūrnieku nodarbina uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, kurš kuģo ar Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas karogu, obligātās iemaksas Latvijā netiek veiktas, jo jūrnieki ir sociāli apdrošināmi valstī, ar kuras karogu kuģo kuģis;
  • obligātās iemaksas Latvijā var veikt darba devējs vai arī šo pienākumu var pildīt pats darbinieks, ja viņš un darba devējs ir savstarpēji par to vienojušies. Lai veiktu iemaksas, darba devējam vai darbiniekam ir jāreģistrējas kā obligāto iemaksu veicējam Latvijā;
  • atsevišķs regulējums ir jūrniekiem, kuri dzīvo Latvijā un ir nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā reģistrā reģistrētiem kuģiem. Latvijas jūrnieki, veicot darbu uz minētajiem kuģiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veic Latvijā. Šiem jūrniekiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izsniedz A1 sertifikātu, kas apliecina, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir veicamas Latvijā. Lai saņemtu A1 sertifikātu, VSAA ir jāiesniedz iesniegums sociāli apdrošināmās personas statusa saglabāšanai Latvijā, strādājot valstī, ar kuru noslēgts starpvalstu līgums.

Faktiski cilvēka dokumentus izskata iestāde, kurai tos iesniedz, un pieņem lēmumu, pamatojoties uz konkrētiem sociālās apdrošināšanas datiem un tiesību aktu normām. Tiesību noteikšanai uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem ir svarīga informācija par kuģi, uz kura strādājāt, arī informācija par darba devēju. Ja Jums ir atteikts bezdarbnieka pabalsts, tad lēmumā ir jābūt norādītam, kāpēc. 

Pēc darba zaudēšanas var saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja ir izpildīti vairāki nosacījumi. Ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss (jāreģistrējas bezdarbnieka statusā Nodarbinātības valsts aģentūrā);
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

VSAA nosaka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un to piešķir, ja bezdarbnieks atbilst pabalsta piešķiršanas kritērijiem.

Savukārt 2006. gada konvencija par darbu jūrniecībā noteic, ka jūrniekiem ir tiesības uz atbilstīgu kompensāciju miesas bojājuma, [materiāla] zaudējuma vai bezdarba gadījumā, ko izraisa kuģa zaudējums vai nogrimšana. Katra dalībvalsts pieņem noteikumus, ar ko nodrošina, ka ikviena kuģa zaudējuma vai nogrimšanas gadījumā kuģa īpašnieks maksā katram uz kuģa nodarbinātam jūrniekam kompensāciju par bezdarbu, ko radījis kuģa zaudējums vai nogrimšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas