E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19832
Lasīšanai: 5 minūtes

Darba ņēmējas vai pašnodarbinātās tiesības uz maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2020
Dana

Uz kādiem pabalstiem man ir tiesības, ja otrais bērniņš piedzims, pirms pirmajam paliks trīs gadi? Ar pirmo bērniņu biju bērna kopšanas atvaļinājumā 1,5 gadu. Pēc šī atvaļinājuma beigām nevarēju atgriezties darbā, jo nebija neviena, kas varētu pieskatīt bērnu (bērnudārzu viņš sāks apmeklēt no triju gadu vecumā). Tāpēc nolēmu iet prom no darba, un no 2019. gada septembra man ir piešķirts bezdarbnieka statuss (augustā beidzās bērna kopšanas atvaļinājums). Vai tas, ka es vairs neesmu nodarbināta/pašnodarbināta persona, ietekmē manas tiesības saņemt maternitātes, vecāku un bērnu kopšanas pabalstu, pat ja otrais bērniņš piedzims, pirms pirmajam paliks trīs gadi?

A
atbild:
29. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes pabalstu būs, ja būsiet darba ņēmēja vai pašnodarbinātā tad, kad sākas grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, kā arī gadījumā, ja darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statuss ir zaudēts ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma. Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, tad tiek piešķirts arī vecāku pabalsts.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā cilvēks ir sociāli apdrošināts pensijai, bet nav apdrošināts maternitātei.

Pašreiz, ārkārtējās situācijas laikā, ja iepriekš piešķirtā bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods beidzas,  bet nav iespējams atgriezties darbā vai gūt ienākumus no saimnieciskās darbības un saglabājas bezdarbnieka statuss, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) var pieprasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu. To piešķir no nākamās dienas, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksa, uz laiku līdz 4 mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gada 31. decembrim. Bezdarbnieka palīdzības pabalsta apmērs ir 180 eiro mēnesī.

No bezdarbnieka pabalsta netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tātad arī šajā laikā nav sociālās apdrošināšanas.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta 4. daļā ir noteikts: ja sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

No šā gada tiesības uz vecāku pabalstu ir arī sievietei, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet kurai ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts šādos gadījumos:

  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • vai arī zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Tātad, ja sievietei ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts, viņai ir tiesības par šo bērnu saņemt arī vecāku pabalstu un attiecīgi tad māmiņai vecāku pabalsta aprēķinam piemēro jauno normu par pabalsta lielāko apmēru, ja nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējam nav triju gadiņu.

Vēl jāņem vērā, ka no 2020. gada 1. septembra likumā ir noteikts kvalifikācijas periods tiesībām uz maternitātes pabalstu. Proti, tās paredzētas personām, par kurām Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena), vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Vienam no vecākiem bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) līdz bērna pusotra gada vecumam maksā gan sociāli apdrošinātiem, gan sociāli neapdrošinātiem vecākiem.

Informācija par pabalstiem, arī par aktuālajām izmaiņām ārkārtējā situācijā, atrodama VSAA mājaslapā. Pašreiz klātienē VSAA nav iespējams apmeklēt, tāpēc jāizmanto attālinātās saziņas iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas