E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19825
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
9
9

Ko darīt, ja rēķinā iekļauti maksājumi, kuri nav paredzēti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2020
Gatis

Vai varu apstrīdēt tiesā man izrakstīto rēķinu par ūdeni, kanalizāciju un atkritumiem, un kā to pareizi izdarīt? Lieta tāda, ka mūsu mājai nav noslēgts kopējais līgums par šiem pakalpojumiem (ūdens, kanalizācija, atkritumi), bet mums ir noslēgts individuāls līgums ar katru dzīvokļa īpašnieku atsevišķi. Problēma sākas ar to, ka pakalpojuma sniedzējs rēķinā iekļauj maksājumus par ūdens starpību un tiešajiem maksājumiem. Mūsu noslēgtajā līgumā tiešie maksājumi nav pieminēti un par ūdens starpību arī nekas nav minēts, bet, neskatoties uz to, pakalpojuma sniedzējs iekļauj šīs lietas manā rēķinā.

A
atbild:
15. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Līdzīgs jautājums par izrakstītā rēķina apstrīdēšanu ir izlemts Latvijas Republikas Senāta Civillietu departamenta 2019. gada 14. marta spriedumā lietā Nr. C29691515, SKC-70/2019, atzīstot, ka rēķina izrakstīšana pati par sevi nenodibina parādsaistību, tāpēc prasība par rēķina atzīšanu par spēkā neesošu nav vērsta uz konkrēta tiesību vai likumīgu interešu aizskāruma vai apstrīdējuma novēršanu Civilprocesa likuma 1. panta pirmā daļas izpratnē.

Šajā spriedumā arī atzīts, ka rēķinu saņemšana un attiecīgu pozīciju esība rēķinos pati par sevi nerada prasītājam tādu tiesību vai interešu aizskārumu vai apstrīdējumu, kas dotu pamatu celt tiesā prasību pret atbildētājām par attiecīgu rēķinu atzīšanu par spēkā neesošiem (nepamatotiem) šajā daļā. Proti, rēķins pats par sevi neuzliek prasītājam nekādus pienākumus, ja viņš nesaskata tiesisku pamatu tajā norādīto maksājumu apmaksai.

Rēķina izrakstīšana pati par sevi nenodibina parādsaistību. Rēķina izrakstīšana ir saistīta ar konkrētām tiesiskajām attiecībām, un tā nav apstrīdama darbība. Personas, kurai rēķins izrakstīts, tiesību aizskārums iespējams brīdī, kad tiesā celta prasība par rēķinā iekļautās summas piedziņu, un ar šo brīdi persona var sākt aizstāvēties iebildumu veidā, apstrīdot rēķina samaksas pienākumu vai summu, ceļot pretprasību atbilstoši Civilprocesa noteikumiem.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas