E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19801
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai drīkst veikt videonovērošanu svešā teritorijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2020
DZINTRA

Dzīvojam laukos, īpašumi atrodas blakus. Kaimiņš uzlika videonovērošanas kameras. Visas trīs ir pavērstas uz mūsu pusi: ceļu, pagalmu un kūti. Vai tā drīkst?

A
atbild:
15. aprīlī, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 (regula) un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Saskaņā ar regulas 2. panta 1. punktu šo regulu piemēro personas datu apstrādei, kas pilnībā vai daļēji veikta ar automatizētiem līdzekļiem, un tādu personas datu apstrādei, kuri veido daļu no kartotēkas vai ir paredzēti, lai veidotu daļu no kartotēkas, ja apstrādi neveic ar automatizētiem līdzekļiem. Tas nozīmē: ja Jūsu kaimiņi veic tikai teritorijas aplūkošanu (un neveic videoierakstu), tad šādas darbības neietilpst regulas tvērumā un/vai ir attiecināmas uz personīgajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Taču, ja tiek veikts (un saglabāts) ieraksts, ir jāievēro regulas (datu apstrādes) pamatprincipi (5. pants), kā arī šādai datu apstrādei ir jābūt tiesiskam pamatam (regulas 6. pants).

Kaimiņi, bez šaubām, var uzstādīt novērošanas kameras savas teritorijas novērošanai (piemēram, noziedzīgu nodarījumu prevencijas vai īpašuma apsardzības nolūkā), taču šādas darbības nav pieļaujamas, veicot trešo personu (Jūsu) datu apstrādi.

Ņemot vērā minēto, Jums ir jāvēršas pie saviem kaimiņiem ar prasību uzstādītās kameras demontēt vai pagriezt tā, lai tās nefilmētu Jūsu privātīpašumu.

Ja Jūsu kaimiņš minētās prasības neizpilda, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar sūdzību par prettiesisku personas datu apstrādi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 55 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas