E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19773
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2020
Ritvars

Labdien! Man ar meiteni piedzima bērns, braucām viņu reģistrēt, reģistratūrā paziņoja, ka dzimšanas apliecībā mani nevar ierakstīt kā tēvu, jo meitene bija nesen šķīrusies. Kā tēvu ierakstīja viņas bijušo vīru, mums paziņoja, ka jāvēršas tiesā. Kas mums tālāk ir jādara, lai bērnam var ielikt manu uzvārdu un dzimšanas apliecībā ierakstīt mani kā tēvu? Paldies!

A
atbild:
18. maijā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Pamats šādam ierakstam dzimšanas reģistrā ir Civillikuma 146. panta otrajā daļā noteiktais paternitātes pieņēmums, proti, par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs.

Civillikuma 149. panta otrā daļa paredz, ka bērna mātei divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzinājusi, ka bērns nav cēlies no bijušā vīra, ir tiesības paternitātes pieņēmumu apstrīdēt tiesā. Ja bērna māte un viņas bijušais vīrs dzīvojuši šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas, tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī personai, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu. Šai personai tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu atbilstoši Civillikuma 149. panta sestajai daļai ir jāizlieto divu gadu laikā no bērna piedzimšanas. Ja likumā noteiktais termiņš ir nokavēts, tas vairs nav atjaunojams.

Civilprocesa likuma 128. panta pirmajā daļā noteikts, ka prasību ceļ, iesniedzot tiesā rakstveida prasības pieteikumu. Atbildētājs lietā būs bērna mātes bijušais vīrs, kas, pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu, ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Atbilstoši Civilprocesa likuma 26. panta pirmajai daļai prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Konkrētai adresei piekritīgo tiesu varat noskaidrot tiesu meklētājā, kas pieejams Latvijas tiesu portālā. Informācija, kas jānorāda prasības pieteikumā, ir noteikta Civilprocesa likuma 128. panta otrajā daļā.

Civillikuma 150. pants paredz: ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas. Lai atzītu savu paternitāti, pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā atbilstoši Civillikuma 155. panta pirmajai daļai Jums un bērna mātei personiski dzimtsarakstu nodaļā jāiesniedz kopīgs iesniegums. Ja kādu iemeslu dēļ nevēlaties to iesniegt personiski, likums paredz iespēju iesniegt dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Iesnieguma paraugs noteikts Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 14.1 pielikumā.

Paternitātes atzīšana tiek noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Atbilstoši Civillikuma 160. panta pirmajai daļai, ja bērna tēvs brīvprātīgi atzīst paternitāti, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos var dot tēva uzvārdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas