E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19757
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesu izpildītāja rīkojums Uzņēmumu reģistram

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2020
Māris

Labdien! Komerclikumā noteikts, ka valde jāieceļ 3 mēnešu laikā. No Uzņēmumu reģistra saņemts atteikums apstiprināt valdes locekli, jo uzņēmumam tiesu izpildītāji likuši šķēršļus – ir reģistrēti nodrošinājuma līdzekļi: “aizliegums visa veida pārreģistrācijai” un “aizliegums reorganizācijai, pamatkapitāla samazināšanai, uzņēmuma veida maiņai, uzņēmuma vai tā daļu īpašnieku maiņai, amatpersonu maiņai”. Vai tiesu izpildītājiem ir pienākums ļaut izpildīt Komerclikumā noteikto par valdes locekļa iecelšanu?

A
atbild:
28. maijā, 2020

Labdien! Civilprocesa likuma 555. panta septītās daļas 3. punktā ir noteikts, ka tiesu izpildītājs jebkurā izpildes procesa stadijā var iesniegt nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatu nodaļai piedziņas atzīmes ierakstīšanai zemesgrāmatā vai nosūtīt rīkojumu citam publiskam reģistram atsavināšanas vai citu darbību aizlieguma ierakstīšanai. Savukārt likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 4. panta 3. punktā ir noteikts: lai nodrošinātu savu funkciju izpildi, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs (turpmāk – reģistrs) reģistrē kompetentu iestāžu vai amatpersonu lēmumus un rīkojumus, ar kuriem piemērots nodrošinājuma līdzeklis.

Saskaņā ar likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 14. panta pirmās daļas 6. punktu, izskatot iesniegtos dokumentus, reģistra valsts notārs pārbauda, vai reģistrā nav reģistrēts cits tiesisks šķērslis. Savukārt atbilstoši šī panta ceturtajai daļai, ja tiek konstatēts, ka nav ievērotas šā panta pirmās daļas prasības, bet šie trūkumi ir novēršami, reģistra valsts notārs pieņem lēmumu par ieraksta izdarīšanas vai dokumentu reģistrācijas (pievienošanas lietai) atlikšanu un lēmumā norāda saprātīgu termiņu trūkumu novēršanai.

Likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 4.4 panta pirmajā daļā ir noteikts, ka reģistra amatpersona izdara ierakstus reģistra vestajos reģistros, pamatojoties uz ieinteresētās personas pieteikumu, tiesas nolēmumu vai valsts pārvaldes iestādes lēmumu. Tikai atsevišķos, konkrēti likumā noteiktos gadījumos reģistrs var aktualizēt noteiktas ziņas, nepieņemot atsevišķu lēmumu, uz savas iniciatīvas pamata. Tomēr reģistra tiesības aktualizēt noteiktas ziņas neattiecas uz kompetento iestāžu vai amatpersonu lēmumu un rīkojumu reģistrēšanu, ar kuriem piemērots nodrošinājuma līdzeklis. Līdz ar to reģistrs pēc saviem ieskatiem nav tiesīgs atcelt nodrošinājuma līdzekli līdz brīdim, kad reģistrā tiek saņemts kompetento iestāžu vai amatpersonu lēmums vai rīkojums par piemērotā nodrošinājuma līdzekļa atcelšanu.

Lai reģistrs varētu veikt ierakstu komercreģistrā par izmaiņām sabiedrības valdes sastāvā, reģistram nepieciešams saņemt vai nu nodrošinājuma līdzekļa piemērotāja paziņojumu par nodrošinājuma līdzekļa atcelšanu, vai nodrošinājuma līdzekļa piemērotāja atļauju šādu izmaiņu veikšanai. Kamēr vien nodrošinājuma līdzeklis nav atcelts vai zvērināts tiesu izpildītājs nav devis atļauju pieteikto izmaiņu valdē reģistrācijai, reģistram nav tiesiska pamata minētās izmaiņas reģistrēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas