E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19753
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

Par mājas pagalma lietošanas kārtību lemj kopīpašnieki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2020
Elma

Labdien! Nesen esmu iegādājusies dzīvokli daudzdzīvokļu mājā Rīgas centrā, ar nelielu pagalmu. Kāds no dzīvokļu īpašniekiem ir uzstādījis vārtus pie iebraucamā ceļa pagalmā (cik saprotu, juridiskā persona, kurai ir vairāki īpašumi šajā mājā). Vārtiem ir kods, kas daļēji atver vārtus gājējiem, un daļai iedzīvotāju ir pults, kas atver vārtus, lai automašīna varētu iebraukt. Pagalms ir pilns ar mašīnām, kas traucē pārvietoties ar bērnu ratiņiem, kā arī iespēja pilnībā atvērt vārtus nepastāv tiem, kam nav pults (saskāros ar problēmām, pārvedot mēbeles). Vai tam, kurš uzstādīja vārtus, ir tiesības nedot piekļuvi atvērt vārtus visiem dzīvokļu īpašniekiem? Vai var būt, ka tiesības iebraukt ar mašīnu pagalmā ir tikai dažām personām, un kāds likums to nosaka? Vai automašīnas novietošana pagalmā ir atļauta, ja tas traucē pārvietoties? Kur vērsties, lai saņemtu vairāk informācijas par savām tiesībām? Paldies!

A
atbild:
23. aprīlī, 2020
Olga Lauva
juriste

No jautājuma izklāsta var secināt, ka transportlīdzekļi novietoti stāvēšanai pagalmā pie kopīpašniekiem piederošas daudzdzīvokļu mājas uz kopīpašumā esošas zemes. Līdz ar to konkrētajā gadījumā pagalms nav publiska vieta, bet gan privāta teritorija.

Vienlaikus jānorāda, ka ceļu satiksmi, arī mājas pagalmos, reglamentē Ceļu satiksmes likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi”.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. panta 5. punktu ceļu satiksme ir “attiecības, kas rodas, pārvietojoties pa ceļiem ar transportlīdzekļiem vai bez tiem”, savukārt saskaņā ar šīs pašas tiesību normas 1. panta 3. punktu ceļš ir “jebkura satiksmei izbūvēta teritorija”.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu 144. pantu minētās prasības attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem. Šo noteikumu 141. pants nosaka: “Transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transportlīdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.”

Tādējādi būtu objektīvi jāizvērtē, vai transportlīdzekļa novietošana tiešām traucē citu ceļu satiksmes dalībnieku normālu pārvietošanos vai tikai rada neērtības vai diskomfortu. Ja pastāv objektīvs pamats uzskatīt, ka transportlīdzekļa īpašnieks ir pārkāpis ceļu satiksmes noteikumu prasības, Jums ir tiesības vērsties Valsts policijā.

Dzīvojot daudzdzīvokļu namā līdzās ar citiem dzīvokļu īpašniekiem, var rasties situācijas, ka dažus īpašniekus noteiktā kārtība mājas pagalmā apmierina un dažus neapmierina, taču šādās situācijās ir jārēķinās ar kopīpašnieku vairākumu viedokli. Valsts vai pašvaldības policijas kompetencē nav daudzdzīvokļu mājas pagalma kārtības organizēšana. Kopīpašniekiem ir iespēja savstarpēji šo jautājumu regulēt, nosakot mājas pagalma lietošanas kārtību, piemēram, par piekļuves tiesībām atvērt pagalma vārtus, par transportlīdzekļu novietošanu pagalmā un citus jautājumus, ņemot vērā Dzīvokļa īpašuma likuma normas; tāpat arī dzīvokļu īpašnieki var kopsapulcē nobalsot par kopīpašuma lietošanas kārtības maiņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas