E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19682
Lasīšanai: 3 minūtes
16
16

Kādā kārtībā tiek saskaņotas un uzstādītas ceļa zīmes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2020
Aelita

Labdien! Ir iebraucamais ceļš dažām (3) privātmājām. Ceļš nav servitūts, bet ir kā atsevišķs zemesgabals, kuram ir savs numurs, zemesgrāmatā tas pieder trijiem kaimiņiem. Vai mēs, īpašnieki, varam uzstādīt pirms iebraukšanas zīmi "Privātīpašums" vai "Iebraukt aizliegts"? Problēma tajā, ka ceļš regulāri tiek sajaukts ar blakus esošo ielu un īpašumā regulāri iemaldās svešas mašīnas, arī smagās mašīnas, un tiek izbraukāts mūsu zāliens (sētas nav, apgriezties galapunktā problemātiski). Vai šādas zīmes privātā ceļā ir jāsaskaņo?

A
atbild:
18. martā, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Valsts ceļi
Anna Kononova, Komunikācijas daļas vadītāja

Ceļu satiksmes likuma 38. pants “Ceļu satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi” noteic, ka satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām. Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai saskaņojot ar “Latvijas Valsts ceļiem” (LVC). Saskaņojums par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu attiecas uz atbilstību standartiem ceļu satiksmes drošības jomā.

Uzraksta “Privātīpašums” uzlikšana savā privātajā teritorijā nav jāsaskaņo ar LVC, jo uzraksts “Privātīpašums” nav ceļa zīme.

Savukārt ceļa zīme “Iebraukt aizliegts” ir aizlieguma zīme, norādīts Ceļa satiksmes noteikumu 4. pielikumā. Ceļazīmju izvietošanas shēmas arī privātajā ceļā ir jāsaskaņo ar LVC.

LV portāls e-konsultācijā jau norādīja: ja vēlaties uzlikt ceļa zīmi, saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu 247. punktu ceļa zīmēm jāatbilst standartiem LVS 77–1:2014 “Ceļa zīmes. 1. daļa: Ceļa zīmes”, LVS 77-2:2014 “Ceļa zīmes. 2. daļa: Uzstādīšanas noteikumi” un LVS 77-3:2014 “Ceļa zīmes. 3. daļa: Tehniskās prasības”. Šie standarti nosaka ceļa zīmju formu, krāsu, izmērus, tehniskās prasības un uzstādīšanas noteikumus. 1. daļa sniedz informāciju par Latvijā lietotajām ceļa zīmēm, to izskatu un nosaukumiem. 2. daļa informē par katras ceļa zīmju grupas un katras ceļa zīmes uzstādīšanas prasībām. 3. daļa nosaka ceļa zīmju lielumu, formu, izskatu un tehniskās prasības, kas attiecas uz ceļa zīmju izgatavošanu.

Iepazīties ar standartiem var Latvijas nacionālajā standartizācijas institūcijā “Latvijas standarts”, Krišjāņa Valdemāra ielā 157, Rīgā. Mājaslapas adrese: www.lvs.lv.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas