E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19415
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
7
7

Kā tiek pārrēķināts ūdens patēriņš

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2020
Irina

Labdien! Gribu uzzināt, vai “Rīgas namu apsaimniekotājs” manā rēķinā ir likumīgi aprēķinājis mājas ūdens patēriņa starpību. Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, 5 mēnešus neiesniedzu ūdens skaitītāju rādījumus (pēdējo reizi tas tika darīts jūnijā). 12.12.2019. saņēmu rēķinu, kurā ir ūdens patēriņa korekcija. Man jāmaksā par mājas ūdens patēriņa starpību 74,855 m3 – 134 eiro. Vai šis rēķins ir pareizi izrakstīts? Kā saprotu, Ministru kabineta labojumi no 19.11.2019. vairs neļauj aprēķināt ūdens patēriņa starpību šādā veidā. Tāpat decembrī iesniedzu skaitītāju rādījumus. Janvārī (15.01.2020.) saņēmu rēķinu: man atkal jāmaksā visa mājas ūdens patēriņa starpība – 113 eiro. Par janvāra rēķinu “Rīgas namu apsaimniekotājs” man paskaidroja, ka mani ūdens skaitītāju radījumi tika anulēti, jo es tos ilgi neiesniedzu. Tāpēc manus decembrī iesniegtos ūdens skaitītāju rādījumus nav ar ko pamatot, līdz ar to es atkal saņēmu rēķinu, kurā norādīts, ka man jāmaksā par mājas ūdens patēriņa starpību. Vai ir pirmais (12.2019.) un otrais (01.2020.) rēķins ir izrakstīts likumīgi? Paldies!

A
atbild:
11. martā, 2020
Inese Helmane
LV portāls
AS "Rīgas namu apsaimniekotājs"
Renāte Sniedze, uzņēmuma pārstāve

Akciju sabiedrība “Rīgas namu apsaimniekotājs” ir saņēmusi un izskatījusi nekustamā īpašuma Viestura prospekta 61. mājas 12. dzīvokļa īpašnieces iesniegumu ar lūgumu veikt pārrēķinu par ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumiem.

Ņemot vērā, ka māja ir nodota dzīvokļu īpašnieku valdījumā, sabiedrība aprēķinus veic atbilstoši 2015. gada 15. septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” (izdoti saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.2 panta ceturto daļu).

Noteikumu 2. punkts noteic, ka “dzīvojamās mājas īpašnieki līgumā par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu noteiktajā termiņā un kārtībā katru mēnesi nolasa dzīvoklī, nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā uzstādīto skaitītāju rādījumus un nodod tos personai, kura aprēķina maksājamās daļas apmēru”.

Savukārt 11. punkts noteic, kā tiek sadalīta ūdens patēriņa starpība, kas radusies starp mājas kopējā ūdens patēriņa uzskaites skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašnieku iesniegtajiem individuālajiem skaitītāju rādījumiem, t. i., ūdens patēriņa starpība tiek sadalīta atbilstoši dzīvokļu, nedzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu skaitam starp dzīvojamās mājas īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā), kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu dzīvojamās mājas īpašnieka noteiktajā termiņā, bet ne mazāk kā trīs mēnešus pēc kārtas (punkts 11.1), kuru dzīvokļos, nedzīvojamās telpās vai mākslinieka darbnīcās ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti (punkts 11.2).

Jūsu pieminētie Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”, kas nosaka kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks norēķinās par karstā un aukstā ūdens patēriņu, attiecas uz dzīvokļu īpašniekiem un dzīvojamo māju pārvaldniekiem dzīvojamās mājās, kurās dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un pakalpojums tiek sniegts ar pārvaldnieka starpniecību un dzīvokļu īpašnieku kopība saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta trešās daļas 2. punktu pati nav noteikusi kārtību, kā tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, kā arī viņiem piederošās kopīpašumā esošās mājas daļas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu sniegšanas kārtību.

Kā Jūs norādījāt iesniegumā, informāciju par dzīvoklī uzstādīto skaitītāju rādījumiem neiesniedzāt 5 mēnešus pēc kārtas, tāpēc sabiedrības grāmatvede aprēķinus par ūdens patēriņu veica iepriekš minētajā kārtībā, t. i., pēc normas un korekciju pēc Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 11. punkta.

Rādījumus vortālā www.ipasniekiem.lv iesniedzāt 25.12.2019. un 25.01.2020., tāpēc 2020. gada februāra rēķinā saņēmāt aprēķinu par faktiski iesniegtajiem skaitītāju rādījumiem. Uzskatām, ka “Rīgas namu apsaimniekotājam” nav pamata veikt citu aprēķinu vai pārrēķinu.

Vienlaikus informējam, ka dzīvokļu īpašnieku kopībai ir tiesības noteikt citu aprēķinu kārtību un saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā noteikto šāds lēmums būs saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas