E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19293
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kāds ir pieļaujamais trokšņu līmenis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Zigismunds

Labdien! Mūsu četrstāvu daudzdzīvokļu māja, kurai gan ir statuss “administratīva ēka”, atrodas klusā privātmāju rajonā. Ilgus gadus blakus zemesgabals nostāvēja tukšs, jo, skaidra lieta, neviens negrib savam īpašumam tieši blakus četrstāvu māju. Bet tagad šo zemesgabalu iegādājās kāda persona, kas te veic uzņēmējdarbību. Respektīvi, katru dienu mūsu mājas lielākajai daļai no rīta jāmostas ar viņa trokšņiem, smagās tehnikas darbināšanu, kura notiek metra attālumā no logiem (kurus, protams, nevar atvērt, jo visa atgāzu smaka nāk iekšā), un vēl visādām skaņām, kas ir kaitinoši. Savas tehnikas vienības citur viņš nevar nolikt, jo nav vietas. Vai mums dienas laikā nav nekādu tiesību uz mieru?

A
atbild:
12. februārī, 2020

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē. Tādējādi vispirms Jums ir jākonstatē, vai attiecīgais nekustamā īpašuma īpašnieks ar savu saimniecisko darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņu lielumu (vai arī attiecīgie trokšņi ir pieļaujamās robežās).

Jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums. Plašāk par trokšņu rašanos apstākļiem un to ietekmi lasiet LV portāla rakstā “Troksnis traucē naktsmieru? Ko darīt?”.

Līdz ar to, ja lietā tiks konstatēts, ka blakus esošais īpašnieks ar savu saimniecisko darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto pieļaujamo trokšņu robežlielumus, tad Jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā ar attiecīgu iesniegumu par vides tiesību pārkāpumiem un pieļaujamo trokšņu robežlielumu neievērošanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas