E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19249
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Vai bērnam jāaprūpē tēvs, kurš nav maksājis uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
irēna

Labdien! Vēlos atrast atbildi. Vai man vajadzēs maksāt par pansionātu tēvam, ja viņš, kopš mamma nomira (man bija 8 gadi), nav par mani rūpējies? Man bija iecelta aizbildne – vecmamma (ir aizbildņa apliecība). Tēvam vajadzēja maksāt alimentus, bet viņš nemaksāja. Pašlaik man ir 50 gadu, tēvam ir māsa un vēl viena meita no otrās laulības. Paldies!

A
atbild:
07. februārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Katrs gadījums jāvērtē individuāli, tāpēc sniedzam atbildi, ko paredz normatīvais regulējums.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9. panta pirmā daļa paredz, ka pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta, ir pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību.

Vienlaikus šī paša likuma 8. panta pirmā daļa noteic, ka klienta (kas šajā gadījumā būtu Jūsu tēvs) vai viņa apgādnieka pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

Apgādnieks šī likuma izpratnē ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.

Šeit jāatceras, ko paredz Civillikuma 188. panta pirmā daļa: “Pienākums uzturēt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus gulstas uz visiem bērniem samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem vai vecvecākiem izšķir tiesa.”

Civillikuma 188. panta otrā daļa paredz, ka bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu, taču šādu lēmumu var pieņemt tikai tiesa, nevis pašvaldības sociālais dienests.

Likums noteic, ka pašvaldība prasa samaksu par sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem, un, ja attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos nav noteikta labvēlīgāki nosacījumi (situācijas pašvaldībās var būt atšķirīgas), tā var pieprasīt apmaksāt pansionātu klienta apgādniekiem, proti, bērniem. Kā minēts, pašvaldība nevar spriest tiesu  un izlemt civiltiesiska rakstura strīdus par to, vai bērniem konkrētajā gadījumā ir morāls pienākums uzturēt savu tēvu vai nav. Tikai tiesa var atbrīvot bērnu no pienākuma uzturēt tēvu, ja tiek konstatēts, ka viņš bez dibinātiem iemesliem izvairījies pildīt savus pienākumus pret bērnu.

Līdz ar to, ja uzskatāt, ka Jums nav pienākuma apmaksāt sava tēva sociālo aprūpi, pašvaldība nevar piespiest jūs parakstīt līgumu ar sociālās aprūpes iestādi, taču šādā situācijā tā var celt prasību tiesā, lai no Jums piedzītu līdzekļus, kas nepieciešami sociālās aprūpes iestādes apmaksai. Tādā gadījumā bērnam kā atbildētājam ir tiesības iesniegt pierādījumus, kas apliecina, ka tēvs nav pildījis savus pienākumus, un attiecīgi lūgt viņu atbrīvot no pienākuma uzturēt tēvu atbilstoši Civillikuma 188. panta otrajai daļai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas