E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19056
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Transportlīdzekli stāvēšanai aizliegts novietot divās rindās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2020
Antons

Labdien! Vai dzīvojamā zonā transportlīdzekli var novietot divās rindās, ja tas netraucē citiem transportlīdzekļiem un gājējiem pārvietoties?

A
atbild:
12. februārī, 2020

Apstāšanās un stāvēšanas kārtība noteikta Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 11. nodaļā “Apstāšanās un stāvēšana”.

CSN 114. punkts paredz, ka transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta ceļa labajā pusē iespējami vairāk pa labi uz nomales, bet, ja tās nav, – brauktuves malā vietās, kur ir iespējams piebraukt, nepārkāpjot šo noteikumu prasības. Ja brauktuves malā ir izveidoti šim nolūkam paredzēti paplašinājumi, transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta šajos paplašinājumos.

CSN 115. punktā paredzēts izņēmums, proti, ka apdzīvotās vietās atļauts apstāties un stāvēt arī ceļa kreisajā pusē iespējami vairāk pa kreisi uz nomales, bet, ja tās nav, – brauktuves malā vai tās paplašinājumos uz šādiem ceļiem:

  • uz ceļiem ar vienu braukšanas joslu katrā virzienā, ja brauktuves vidū nav tramvaja sliežu ceļa klātnes;
  • uz vienvirziena ceļiem (kravas automobiļiem un to sastāviem, kuru pilna masa pārsniedz 3,5 t, – tikai kravas iekraušanai vai izkraušanai).

Savukārt CSN 116. punktā noteikts, ka transportlīdzekļus atļauts apstādināt un novietot stāvēšanai vienā rindā paralēli brauktuves malai. Divās rindās atļauts novietot stāvēšanai tikai motociklus bez blakusvāģa, divriteņu mopēdus un velosipēdus.

Dzīvojamā zonā priekšroka ir gājējiem un velosipēda vadītājiem, vienlaikus viņiem ir aizliegts nepamatoti traucēt citu transportlīdzekļu braukšanu.

Proti, saskaņā ar CSN 139. punktu dzīvojamā zonā gājējiem un velosipēdu vadītājiem atļauts pārvietoties pa ietvēm un pa brauktuvi visā tās platumā. Savukārt atbilstoši CSN 141. punktam transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.

CSN paredzētās prasības dzīvojamās zonās attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem.

Skatoties kopsakarā CSN noteiktās prasības attiecībā uz stāvēšanu un ceļu satiksmi dzīvojamās zonās, jāsecina, ka transportlīdzekļus dzīvojamās zonās, neskatoties uz to, ka tas netraucē gājēju pārvietošanos un citu transportlīdzekļu braukšanu, atļauts novietot stāvēšanai tikai speciāli paredzētā stāvvietā, bet, ja tādas nav vai tā ir aizņemta, – vienā rindā paralēli brauktuves malai.

LV portāls norāda, ka par transportlīdzekļa stāvēšanu otrajā rindā ir paredzēta administratīvā atbildība. Proti, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.10 panta piektās daļas 1. punktā par stāvēšanu otrajā rindā paredzēts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā.

Arī Administratīvā apgabaltiesas 2009. gada 10. jūnija sprieduma lietā Nr. A42381806 norādīts: “Transportlīdzekļi novietojami stāvēšanai ceļa labajā pusē brauktuves malā vienā rindā paralēli brauktuves malai. Tātad transportlīdzekļi ir novietojami stāvēšanai tikai vienā rindā, izņemot motociklus bez blakusvāģa, mopēdus un velosipēdus. Līdz ar to jebkāda cita veida novietošana stāvēšanai neatkarīgi no tā, cik automašīnas faktiski var novietoties blakus pirmajai rindai, ir atzīstama par stāvēšanu otrajā rindā.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas