E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19016
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
19
19

Nodokļu maksājumi saimnieciskās darbības veicējiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Tatjana

Labdien! Es strādāju algotu darbu, bet vēlos kādu dienu organizēt pasākumus kā pašnodarbināta persona. Saprotu, ka varu būt pašnodarbināta persona paralēli pamatdarbam. Ja neuzsāku organizēšanas darbus, vai man jāmaksā kādi nodokļi par to, ka esmu reģistrēta kā pašnodarbinātā, bet neko neveicu?

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (par gadu) un kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Ja ienākums mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), jāsamaksā sociālās iemaksas (likme 32,15%) – par katru ceturkšņa mēnesi nākamajā ceturksnī.

No ienākuma mēnesī līdz 430 eiro jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 5% apmērā – pensiju apdrošināšanai. No pirmajiem 50 eiro gadā iemaksas nav jāveic. Ja mēnesī ienākumu nav, arī 5% iemaksas nav jāveic.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) jāmaksā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, kad obligāti iesniedzama gada ienākumu deklarācija.

Ja saimnieciskā darbība nav sākta, tātad ienākumu nav, nav jāmaksā sociālās iemaksas un par tām deklarācija nav jāiesniedz. Taču ienākumu deklarācija ir jāiesniedz arī tad, ja ienākumi nav bijuši un ja nodoklis nav jāmaksā.

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā minimālais ienākuma nodoklis 50 eiro gadā. Tiesības nemaksāt minimālo nodokli ir tad, ja taksācijas gads ir pirmais, kurā veikta saimnieciskās darbības reģistrācija, un nākamais taksācijas gads, kā arī gads, kurā izbeigta saimnieciskā darbība vai pabeigts likvidācijas process.

Informācija par nodokļiem, deklarēšanu un citiem jautājumiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas