E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18945
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Vai darbiniekam var piemērot naudas sodu par darba aizsardzības prasību neievērošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
Zane

Darba aizsardzības likums noteic, ka darba devējs ir tiesīgs sodīt darbinieku ar disciplinārsodu. Darba likums noteic, ka var disciplināri sodīt ar piezīmi vai rājienu. Vai darba devējs var sodīt darbinieku ar naudas sodu, ja netiek ievērotas darba aizsardzības prasības un klaji tiek pārkāptas prasības no pašu darbinieku puses? Vai šie soda apmēri ir jāiestrādā iekšējās kārtības noteikumos? Ir darba devēji, kuriem ir iekšējās kārtības noteikumi par, piemēram, pārvietošanos pa teritoriju bez atstarojošās vestes vai apģērba ar atstarojošiem elementiem: 10 EUR soda nauda. Kāds būtu likumīgs veids, kā piespiest darbiniekus lietot individuālos aizsardzības līdzekļus un nepārkāpt darba aizardzības prasības, ja pārrunas, apmācības, instruktāžas, aizrādījumi, piezīmes un rājieni nelīdz?

A
atbild:
14. janvārī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 6. panta 1. un 2. punktu darba devējs par darba aizsardzības normatīvo aktu un citu darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem, kā arī par darba devēja prasību neizpildi darba aizsardzības jautājumos ir tiesīgs saskaņā ar likumu piemērot nodarbinātajiem disciplinārsodus (piezīmi, rājienu), kā arī noteikt papildu apmācību darba aizsardzības jautājumos nodarbinātajam, kurš pārkāpis darba aizsardzības normatīvos aktus vai citus darba aizsardzības noteikumus, ja šāds pārkāpums nav radījis risku citu cilvēku drošībai un veselībai, apmācības laikā nodarbinātajam saglabājot minimālo darba algu.

Darba devējs nav tiesīgs iekšējos normatīvajos aktos paredzēt soda naudu par darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem, kā arī nav tiesīgs to piemērot nodarbinātajiem, jo saskaņā ar Darba likuma 6. pantu darba devējs nav tiesīgs iekļaut iekšējos noteikumos un rīkojumos noteikumus, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Varētu ieteikt darba devējam par darba aizsardzības normatīvo aktu ievērošanu paredzēt papildu sociālās garantijas, piemēram, apmaksātu papildatvaļinājuma dienu piešķiršana u. tml.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas