E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18789
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba samaksu nosaka darba līgumā un piemēro, aprēķinot algu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2019
Ieva

Saņemot izrakstu par algas aprēķinu, konstatēju, ka alga ir sadalīta divās daļās (alga un piemaksas). Darba līgumā ir norādīta neto alga, un šī summa ir sadalīta. “Uz papīra” darba alga ir mazāka, jo pārējo veido piemaksas. Vai darba devējam bija jāinformē darbinieks par to, ka alga tiks šādi sadalīta, un vai tas ietekmē sociālās iemaksas?

A
atbild:
13. decembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba līgumā jābūt paskaidrotam nolīgtajam darba samaksas apmēram. Atbilstoši likumā definētajam darba samaksas jēdzienam darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kura ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu. Līdz ar to darba līgumā ietvertajai informācijai par darba samaksu jābūt skaidri saprotamai, lai nerastos domstarpības.

Nolīgtā darba samaksa normāla darba laika ietvaros nedrīkst būt mazāka par valstī noteikto minimālo darba algu: 430 eiro. Domstarpības, kuras rodas, slēdzot, grozot, izbeidzot vai pildot darba līgumu, kā arī piemērojot vai tulkojot normatīvo aktu noteikumus un darba koplīguma vai darba kārtības noteikumus, atbilstoši Darba strīdu likumam sākumā ir risināmas uzņēmuma iekšienē vai tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas