E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18712
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā nosaka recirkulācijas tarifu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2019
Raimonds

Labdien! Iegādājos dzīvokli daudzdzīvokļu mājā Kuldīgā, Gaismas ielā 11. Saņēmu pirmo rēķinu par apsaimniekošanu: viena no rēķina pozīcijām bija recirkulācija. Sāku interesēties, par ko tas ir. Apsaimniekotājs paskaidroja, ka par karstā ūdens uzsildīšanu un pievadīšanu. Manā dzīvoklī nav centralizētas karstā ūdens pievades. Iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks bija to atslēdzis, un pievadi ir noplombēti. Mums dzīvoklī ir karstā ūdens boilers. Kad par to informēju apsaimniekotāju, viņš atbildēja, ka ziemā netikšot piemērota maksa par recirkulāciju, bet vasarā gan. Man nepaskaidroja, ar ko atšķiras vasara no ziemas saistībā ar recirkulāciju. Vai man ir jāmaksā par recirkulāciju, ja mans dzīvoklis centralizēti nesaņem karsto ūdeni? Kā nosaka recirkulācijas tarifu? Rēķinā bija norādīts 15 EUR + PVN. Manuprāt, nesamērīga summa.

A
atbild:
19. decembrī, 2019
SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi"
Alise Salceviča, Īpašumu apsaimniekošanas daļas apsaimniekotāja vietniece

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” (turpmāk tekstā – pārvaldnieks) informē, ka jautājumā nav norādīts dzīvokļa numurs, par kuru ir runa, tāpēc nav iespējams atbildēt konkrēti, gadījumi var būt dažādi. Skaidrojums par recirkulāciju un tās aprēķinu būs vispārīgs.

Pēc Dzīvokļa īpašuma likuma 4. punkta 1. daļas kopīpašumā esošajā daļā ietilpst atsevišķas dzīvojamās mājas un tās ārtelpu ārējās norobežojošās konstrukcijas (arī sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis), iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas (arī nesošās sienas un kolonnas), koplietošanas telpas (arī bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas), kā arī atsevišķo dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar atsevišķās dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (arī atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašumā esošajām inženierkomunikācijām). Tas nozīmē, ka karstā ūdens apgādes sistēma ir daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopīpašuma daļa un recirkulācija uzskatāma par daļu no mājas kopīpašuma.

Siltuma patēriņu recirkulācijai dzīvokļu īpašnieki apmaksā arī tad, ja konkrētais dzīvoklis ir atslēgts no centralizētās karstā ūdens sistēmas vai arī dzīvoklis norēķina periodā nav apdzīvots un karstais ūdens nav lietots. Recirkulācija bez pārtraukuma mājai tiek nodrošināta visu gadu. Maksa par recirkulāciju tiek aprēķināta, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 3. daļas. Apkures sezonā apsaimniekošanas maksas rēķinos recirkulācija atsevišķi netiek izdalīta. Vasarā, kad apkure ir atslēgta, rēķinos atspoguļojas maksa par recirkulāciju un karstā ūdens uzsildīšanu.

Pārvaldnieks vēlreiz atgādina, ka gadījumi var būt dažādi un katrs jāapskata atsevišķi. Būtu nepieciešams apsekot konkrēto dzīvokli, lai konstatētu situāciju un varētu sniegt precīzu atbildi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas