E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18619
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Arodslimības noteikšanai vērtē, vai veselības kaitējuma cēlonis ir darba apstākļi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Petras

Labdien! Esmu Lietuvas pilsonis, kurš strādā Latvijā no 2013. gada. Tā nu sanāca, ka es saslimu un sāku kārtot arodgrupu. Maksāju nodokļus valstij godīgi, bija visi dokumenti, kādus vajadzēja iesniegt ārstu komisijai. Un beigās man pateica, ka viss ir labi, bet grupu nevar iedot, jo ārstu komisija ir sadomājusi kaut kādu likumu, ka jānostrādā 10 gadi. Cik zinu, parasti likumus pieņem MK. Tad kā tur ir īstenībā? Vai tik tiešām man jānostrādā 10 gadi, vai pie mums jau ir otrs “ārstu” MK? Un ko man darīt, ja es esmu negodīgi apkrāpts?

A
atbild:
02. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumus pieņem Saeima. Ministru kabineta noteikumus pieņem valdība.

Par arodslimības saistīšanu ar arodu lemj un atzinumu sniedz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija arodslimībās.

Arodslimības ir atsevišķām darbinieku kategorijām raksturīgas slimības, kuru vienīgais vai galvenais cēlonis ir darbavietas fizikālie, ķīmiskie, bioloģiskie, psiholoģiskie un citi faktori.

To, vai nodarītā kaitējuma veselībai vienīgais un galvenais cēlonis ir darba apstākļi un līdz ar to konstatētā saslimšana ir arodslimība, nevis ar darbu vai dzīvesveidu saistīta slimība, nosaka ārstu komisija arodslimībās, kurai ir nepieciešama informācija arī par to, cik ilgu laiku persona ir tikusi pakļauta konkrētiem darba vides faktoriem (proti, kāds ir darba stāžs konkrētā profesijā vai darbavietā).

Slimības iemesls var arī nebūt konkrēts darbs vai darbavieta.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 908 “Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība” minētajām arodslimībām (ķīmisko faktoru izraisītās akūtās un hroniskās slimības, bioloģisko faktoru izraisītās slimības, fizikālo faktoru izraisītās slimības u. c.) nav iepretī katrai diagnozei norādīts konkrēts darba stāžs.

Taču darba stāžs un citi kritēriji var būt norādīti vadlīnijās slimību saistīšanai ar arodu. Informatīvajos materiālos par arodslimībām skaidrots: arodslimības diagnozi var noformēt, ja ir vismaz 10 gadu darba stāžs vienā profesijā vai strādāts dažādās profesijās, veicot līdzīgus darba pienākumus (atsevišķos gadījumos darba stāžs var būt arī mazāks – pat tikai viena darba maiņa, piemēram, saindēšanās gadījumā).

Ministru kabineta noteikumi Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” noteikts: norādot darba stāžu, veselības pārbaudes kartē norāda laiku, kas nostrādāts pie konkrētā darba devēja, pastāvot veselībai kaitīgiem darba vides faktoriem vai veicot darbu īpašos apstākļos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas