E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18531
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
8
8

Vai jāmaksā ūdens patēriņa starpība, ja dzīvokļa īpašnieks atrodas prombūtnē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2019
Jevgenijs

Es tagad dzīvoju un esmu deklarēts Lielbritānijā (no 2017. gada). Man ir dzīvoklis Aizkrauklē, es regulāri maksāju par to, un man nav parāda. Par savu prombūtni un to, ka nav iespējams verificēt skaitītāju, es informēju pārvaldi un apsolīju verificēt skaitītāju, kad būšu Latvijā (iespējams, 2019. gada decembrī). Bet no 2018. gada jūlija manos rēķinos ir punkts “ūdens starpība”, pēdējā rēķinā par novembri tā ir 29,64 eiro. “Aizkraukles ūdens” mājaslapā atrodama informācija: “Ja mājā būs dzīvokļi, kuri nav iesnieguši skaitītāju rādījumus trīs mēnešus pēc kārtas; kuru dzīvokļos nav uzstādīti skaitītāji; kuri liedz piekļuvi veikt individuālā skaitītāja pārbaudi; kuru skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka skaitītāji ir bojāti, nav noplombēti, plombējums ir bojāts vai skaitītāji nav verificēti (pārbaudīti vai nomainīti) triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām, starpības sadale tiks piemērota tikai šiem minētajiem dzīvokļu īpašniekiem. Pārējie apmaksās tikai to patēriņu, ko uzrāda individuālie patēriņa skaitītāji.”

Informācija par prombūtni ļauj neiekļaut šo īpašnieku iepriekš minētajās kategorijās. Bet pārvalde neņem to vērā. Vai man jāmaksā par ūdens starpību?

A
atbild:
19. novembrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls
SIA "Aizkraukles ūdens"
Gudruna Vectirāne, valdes locekle

Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 12. pants nosaka: ja prombūtnes dēļ dzīvokli, nedzīvojamo telpu vai mākslinieka darbnīcu neizmanto neviena persona un dzīvojamās mājas īpašnieks nevar iesniegt informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu, nevar veikt ūdens patēriņa skaitītāja verificēšanu vai nodrošināt iespēju veikt attiecīgajā dzīvoklī, mākslinieka darbnīcā vai nedzīvojamā telpā uzstādīto ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, dzīvojamās mājas īpašnieks par to iepriekš informē personu, kura aprēķina maksājamo daļu.

Savukārt 13. pants nosaka: ja dzīvojamās mājas īpašnieks nav iesniedzis informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vai šo noteikumu 12. punktā minētajā kārtībā nav informējis par prombūtni, persona, kura nosaka maksājamo daļu, aprēķina ūdens patēriņu dzīvojamās mājas īpašniekam, ņemot vērā konkrētā dzīvokļa, nedzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas vidējo ūdens patēriņu par pēdējiem trim mēnešiem, bet ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc kārtas.

SIA “Aizkraukles ūdens”, pārzinot konkrēto aprakstīto situāciju, papildus piebilst: Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 11. punktā norādīts, uz kādiem dzīvokļiem (ja tādi mājā ir) prioritāri tiek sadalīta starpība: definēti “neapzinīgie” dzīvokļi. Savukārt 12. punktā paskaidrots: ja dzīvokļa īpašnieks ir paziņojis par prombūtni, viņa dzīvoklis netiek iekļauts 11. punktā minētajos dzīvokļos, bet tiek uztverts kā dzīvoklis, kurā ūdens patēriņa nav.

Noteikumu 13. punktā paskaidrots: ja dzīvokļa īpašnieks nav ziņojis par rādījumiem vai nav pieteicis prombūtni, viņam vēl 3 mēnešus tiek aprēķināts vidējais iepriekšējo trīs mēnešu patēriņš un tikai tad viņš tiek iekļauts 11. punktā minētajās grupās.

Savukārt, ja dzīvojamā mājā nav 11. punktā minēto dzīvokļu, starpība tiek sadalīta vienādi uz visiem dzīvokļiem. Arī uz tiem, kuru īpašnieks atrodas prombūtnē, jo, piemēram, avārijā vai remontā noplūdinātais ūdens daudzums attiecas uz visiem dzīvokļiem.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas