E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18500
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Īpašumtiesības neļauj novietot mašīnu, neievērojot CSN

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2019
Raitis

Dzīvoju daudzdzīvokļu ēkā pilsētā. Ēka atrodas dzīvojamā zonā. Pretī ēkai atrodas neliels zemesgabals ar šķūnīšiem, kas ir ēkas dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā. Dzīvokļu īpašnieki ir mutiski vienojušies par zemes kopīpašuma gabala izmantošanu, arī par auto novietošanu uz šī zemesgabala. Stāvvietas, kurā novietot auto, nav. Ieradās pašvaldības policijas darbinieki un autoīpašniekiem sastādīja administratīvo protokolu par Ceļu satiksmes noteikumu 114. panta neievērošanu un pēc LAPK 149 prim 10.9. daļas uzlika naudas sodu. Cik likumīga ir policistu rīcība? Vai iespējams pārsūdzēt sodu?

A
atbild:
26. novembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 114. punkts paredz, ka transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta:

  • ceļa labajā pusē iespējami vairāk pa labi uz nomales;
  • ja tās nav – brauktuves malā vietās, kur ir iespējams piebraukt, nepārkāpjot šo noteikumu prasības;
  • ja brauktuves malā ir izveidoti šim nolūkam paredzēti paplašinājumi, transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta šajos paplašinājumos.

No jautājuma nav skaidri saprotams, kāds tieši ir šis zemesgabals. Jūs minat, ka tā nav stāvvieta, līdz ar to šī teritorija varētu būt zaļā zona. Proti, kā iepriekš LV portālam norādījis Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Jānis Muižnieks, transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana ir atļauta uz ceļiem, nevis zaļajā zonā.

Neminat arī, kura pašvaldība piemērojusi sodu. Piemēram, Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošo noteikumu Nr. 204. 7.2. punkts aizliedz apstādījumos braukt un novietot mehāniskos transportlīdzekļus, ja tas nav saistīts ar apstādījumu apsaimniekošanu, neatkarīgi no zaļās zonas piederības. Minēto pašvaldības noteikumu 2. punkts noteic, ka visi apstādījumi Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā uz valsts, pašvaldības un privātīpašuma zemes ir aizsargājami pilsētas apstādījumi. Visiem kokiem pilsētā ir sabiedriska vērtība. Proti, tas, ka minētais zemesgabals ir ēkas dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, nedod tiesības novietot mašīnu, piemēram, šī minētā īpašuma zaļajā zonā, jo tas tik un tā ir pārkāpums.

Tāpat iepriekš LV portālam Rīgas pašvaldības policija ir norādījusi, ka nedrīkst novietot auto arī vietās, kur būtu jāaug zālei, bet tā pārstājusi augt citu automašīnu vadītāju dēļ, – tas, ka daži zaļo zonu ir sabojājuši, nedod citiem tiesības to turpināt bojāt.

Rīgas pašvaldības policijas galvenais uzdevums ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana pilsētā, taču nekārtīgi novietotas automašīnas nerada būtisku apdraudējumu. Līdz ar to šādu autovadītāju tvarstīšana nav policijas prioritāte un speciāli reidi pagalmos netiek veikti. Pagalmos kārtības sargi iegriežas, lai, piemēram, uzraudzītu, vai tajos nav dzērāju vai narkomānu, kuri gan rada apdraudējumu. Ja šādās reizēs tiek manīts pārkāpums, ko izdarījis autovadītājs, tad, protams, policists nedrīkst “pievērt acis” un paiet garām, tādēļ šādās situācijās tiek rakstīts protokols.

Taču visbiežāk protokolus par nepareizi novietotām automašīnām iedzīvotāji saņem pēc tam, kad uz attiecīgo pagalmu policijai ir bijis izsaukums. Šādus izsaukumus Rīgas pašvaldības policija saņem katru dienu, turklāt parasti zvanītājs ir tieši kāds no kaimiņiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas