E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18397
Lasīšanai: 4 minūtes
17
17

Par to, kādi dokumenti iesniedzami invaliditātes ekspertīzei, jāuzzina komisijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2019
Inga Yates

Labdien! Vēlējos uzzināt, kā Latvijā notiek invaliditātes kārtošanas process, ja persona dzīvo ārzemēs un viņai ir epilepsija, kas jau gadiem nepadodas medikamentu ārstniecībai. Vai persona var šādu lietu nokārtot no tālienes, un kādi dokumenti personai ir jāgādā (piemēram, neirologa regulāri sūtītās vēstules utt.)? Vai ir iespēja šādu informāciju atbilstošajai iestādei nogādāt elektroniski? Paldies!

A
atbild:
12. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā invaliditātes noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumi Nr. 805 “Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību”.

Informācija par invaliditātes un darbspēju ekspertīzi ir izklāstīta Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) mājaslapā.

Ekspertīzi komisija veic:

  • personai ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ tā nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus pirms ekspertīzes veikšanas dienas, tai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi, un to apliecina medicīniskie dokumenti;
  • invaliditātes un darbspēju ekspertīzi var veikt ātrāk par 6 mēnešu termiņu, ja personai veselības traucējumi ir smagi un ar nelabvēlīgu prognozi vai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi.

Ģimenes vai ārstējošais ārsts sagatavo medicīnisko informāciju par savu pacientu, aizpildot nosūtījumu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (veidlapa Nr. o88/u).

Lai veiktu invaliditātes un darbspēju ekspertīzi, persona vai tās likumiskais pārstāvis attiecīgajā VDEĀVK nodaļā iesniedz iesniegumu. To var izdarīt personīgi, elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai nosūtīt pa pastu. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

  • ģimenes vai ārstējošā ārsta nosūtījumu uz komisiju (veidlapa Nr. 088/u);
  • personas vai likumiskā pārstāvja aizpildītu funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketu;
  • citus personas medicīniskos dokumentus, ja ģimenes vai ārstējošais ārsts vai pati persona uzskata, ka tas ir nepieciešams invaliditātes ekspertīzei.

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija piedāvā dažādas iespējas saziņai:

  • uzdot jautājumu Valsts komisijas interneta vietnes sadaļā “Uzdot jautājumu”, sūtot uz elektroniskā pasta adresi vdeavk@vdeavk.gov.lv vai izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums iestādei”;
  • uzdot jautājumu, zvanot uz Valsts komisijas bezmaksas informatīvo tālruni 80205009;
  • nosūtīt rakstveida korespondenci pa pastu, adresējot iesniegumu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai Ventspils ielā 53, Rīgā, LV-1002, vai iesniedzot personiski Valsts komisijā un tās reģionālajās struktūrvienībās;
  • iesniegt mutvārdu iesniegumu, kuru pieņem un rakstveidā noformē Valsts komisijas administrācijā vai teritoriālajā struktūrvienībā;
  • tikties ar Valsts komisijas vadītāju vai vadītāja vietnieku iedzīvotāju pieņemšanas laikā (ceturtdienās no plkst. 11.00 līdz 15.00), iepriekš piesakoties pa tālruni 67614885 vai izmantojot elektroniskā pasta adresi vdeavk@vdeavk.gov.lv un norādot apmeklējuma mērķi.

Valsts komisijas teritoriālo struktūrvienību kontaktinformācija un cita aktuāla un noderīga informācija pieejama Valsts komisijas interneta vietnes sadaļā “Kontakti”.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas