E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18282
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Tiesības uz dzīvi labvēlīgā vidē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Vita

Dzīvojam pilsētā, privātmāju un mazdzīvokļu māju rajonā. Kaimiņiem ir privātmāja, kurā viņi paši nedzīvo. Tur ikdienā notiek komercdarbība: veikals un kafejnīca. Kad beidzas darba laiks, sētā tiek izlaisti suņi, kuri pa dienu tiek turēti šķūnī vai tamlīdzīgā ēkā turpat, jo teritorijā nāk apmeklētāji. Kad suņi tiek izlaisti sētā, sākas riešana un arī gaudošana, kas reāli traucē nakts mieru, jo pašu saimnieku uz vietas vairs nav. Turpat ir arī pirts un neliela svinību zāle, kurā ik pa laikam notiek ballītes, un arī tādos gadījumos suņi netiek izlaisti. Taču tajās naktīs mēs varam gulēt. Kā arī suņi netiek vesti pastaigās un dienas laikā ir ieslēgti (prom no cilvēku acīm). Ja naktī varam nogulēt 5 stundas, tas ir labs rezultāts. Vidēji guļam 3–4 stundas. Nav saprotama attieksme pret dzīvniekiem. Esam mēģinājuši runāt un rast risinājumu, jo mūsu ģimenē aug arī bērni, kuri tāpat nespēj kvalitatīvi izgulēties. Ir saukta pašvaldības policija, kad suņi trokšņo nakts laikā, taču bez rezultāta, jo nevienu sastapt nav izdevies. Kāda būtu turpmākā rīcība? Vērsties ar iesniegumu pašvaldības policijā par naktsmiera traucēšanu un Pārtikas un veterinārajā dienestā – par suņu turēšanas pārkāpumiem?

A
atbild:
17. oktobrī, 2019

Pieļaujamā trokšņa līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2. pielikums.

Tādējādi, ja Jūs konstatējat pieļaujamā trokšņa līmeņa pārsniegšanu, Jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā (fakta fiksēšanai), pēc kā vērsties šajā iestādē ar oficiālu iesniegumu ar lūgumu saukt normatīvo aktu pārkāpējus pie administratīvās atbildības.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.1 pantu par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu, – fiziskajām personām izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no trīsdesmit līdz trīssimt piecdesmit eiro, bet juridiskajām personām uzliek naudas sodu no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro.

Par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no septiņsimt līdz četrtūkstoš trīssimt eiro.

Jautājumos par mājdzīvnieku labturības noteikumu ievērošanu Jums ir tiesības vērsties Pārtikas un veterinārajā dienestā kā dzīvnieku labturības uzraudzības iestādē (Dzīvnieku aizsardzības likuma 9. panta 1. daļas 1. punkta izpratnē), iesniedzot attiecīgu iesniegumu par īpašnieku saukšanu pie administratīvās atbildības un mājdzīvnieku izņemšanu no attiecīgā objekta.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. pantu “Par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu” izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņiem līdz trīssimt piecdesmit eiro, bet juridiskajām personām – no piecpadsmit līdz septiņsimt eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas. Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai ja to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecpadsmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no septiņsimt līdz tūkstoš četrsimt eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas. Par bīstama suņa turēšanas prasību pārkāpšanu – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no simt desmit līdz tūkstoš četrsimt eiro, konfiscējot dzīvnieku vai bez tā konfiskācijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas