E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18281
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Mikrouzņēmuma darbiniekam nav IIN neapliekamā minimuma un atvieglojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Anda

Labdien! Strādāju SIA un mikrouzņēmumā. Apgādībā ir viens bērns. Kas notiek ar nodokļiem un atvieglojumiem? Ja mikrouzņēmuma līgumā norādītā alga ir 260 eiro, vai arī uz rokas saņemšu šo summu? Vai no SIA algas turpinās maksāt sociālo nodokli un IIN?

A
atbild:
14. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka šī nodokļa maksātājam, ja viņš vienlaikus ir arī mikrouzņēmuma – mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja – darbinieks, nepiemēro nedz neapliekamo minimumu, nedz atvieglojumus. Mikrouzņēmuma darbiniekam algu ar nodokļiem neapliek. Jo nodoklis tiek maksāts no apgrozījuma.

SIA, kura maksā vispārējos nodokļus, no darbinieka bruto algas ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Ja nodokļa maksātājs paralēli ir mikrouzņēmuma darbinieks, algas nodokļa grāmatiņu nevar iesniegt nevienā ienākuma gūšanas vietā. Līdz ar to vispārējo nodokļu maksātājs darba devējs (SIA) darbiniekam, kurš paralēli ir nodarbināts arī mikrouzņēmumā, nevar piemērot ne ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, ne IIN atvieglojumus. No algas SIA jāmaksā gan IIN, gan sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas