E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18235
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Jāuzsāk tiesas sprieduma piespiedu izpilde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2019
Dace

Labdien! Ko darīt, ja bērna tēvs līdz noteiktam datumam nav samaksājis alimentus pilnā apmērā un ir iekrājies četru mēnešu parāds? Mums ir tiesas lēmums.

A
atbild:
17. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs tiesas spriedumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru nenodrošina, ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds. Uzturlīdzekļu parāda piedziņu Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā izpilda zvērināts tiesu izpildītājs (ZTI). Lai uzsāktu piespiedu tiesas sprieduma izpildi, bērna mātei jālūdz tiesa, kurā notika tiesvedība, izsniegt izpildu rakstu. Tad ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar lūgumu vērst uzturlīdzekļu parāda piedziņu uz parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu un naudu.

Ievērojot Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu, ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā

Pēc izpildu raksta iesniegšanas zvērinātam tiesu izpildītājam Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai jāiesniedz uzturlīdzekļu izmaksas iesniegums. Ja no zvērināta tiesu izpildītāja tiks saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā iepriekš norādīto summu, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija lems par iespēju uzturlīdzekļus parādnieka vietā izmaksāt no fonda.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties ar internetbankas pieejas datiem, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas