E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18192
Lasīšanai: 3 minūtes
2
4
2
4

Kad rodas aizskārums pirmpirkuma tiesību neievērošanas dēļ

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2019
Vārds

Nekustamais īpašums NĪ A – zeme, nekustamais īpašums NĪ B – ēka, kura atrodas uz NĪ A. Pārdevējs, kuram pieder NĪ A, piedāvā pārdot, bet Pircējs 1 vēlas iegādāties šo īpašumu, un abi noslēdz pirkuma priekšlīgumu. NĪ B īpašniekam tiek paziņots par viņa likumīgajām pirmpirkuma tiesībām uz NĪ A. Pirmpirkuma pieteikšanas tiesības jāpiesaka divu mēnešu laikā. Vai pirms NĪ B īpašnieka piekrišanas izmantot sev atvēlētās pirmpirkuma tiesības šo divu mēnešu laikā NĪ A un Pircējs 1 var atcelt pirkuma priekšlīgumu, kamēr pirmpirkuma tiesību turētājs NĪ B nav paudis savu gribu pirkt zemi NĪ A bez NĪ B piekrišanas? Vai šeit ir saskatāma NĪ B īpašnieka tiesību ierobežošana bez viņa gribas?

A
atbild:
22. oktobrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civillikums pieļauj tiesības atteikties no līguma, pusēm vienojoties ar atcēlēju līgumu, 1864. pantā skaidri norādīts – līgumu, kas noslēgts, vienkārši vienojoties, var arī atcelt vienojoties. Bet, ja līguma noslēgšanai bijusi vajadzīga sevišķa forma, tāda pati jāievēro, arī to atceļot. Pirkuma līgums pirmpirkuma tiesību esības gadījumā tiek slēgts ar atceļošu nosacījumu – līgums ir spēkā tikai tad, ja pirmpirkuma tiesīgais nevēlas izmantot pirmpirkuma tiesības.

Pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu var reģistrēt zemesgrāmatā, tādā gadījumā aizskart pirmpirkuma tiesīgā intereses darījuma partneriem tiesiski nav iespējams.

Civillikuma 2060. pantā noteikts, ka ar pirmpirkuma tiesību pārdevējs pielīgst sev priekšrocību pirkt lietu, ja pircējs to pārdotu tālāk. Reducējot šo noteikumu, varam arī iegūt tiešu atbildi uz jautājumu – pirmpirkuma tiesības tiek pārkāptas tikai tad, ja lieta tiek pārdota vai vismaz citādi fiktīvi atsavināta, neievērojot pirmpirkuma tiesības. Noslēdzot patiesu dāvinājuma vai maiņas līgumu, pirmpirkuma tiesības, atsavinot īpašumu, netiek pārkāptas.

Līdz ar to aprakstītajā situācijā nav konstatējams pirmpirkuma tiesīgā subjektīvo tiesību aizskārums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas