E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18164
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai trešā persona var lietā pārstāvēt pusi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Veronika

Labdien! Vai tiesas sēdē trešā persona var pārstāvēt ne tikai citas trešās personas, bet arī atbildētāju?

A
atbild:
25. novembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jautājumā nav precizēts, kāda veida tiesvedības process ir domāts. Trešā persona var būt gan civilprocesā, gan administratīvajā procesā, kriminālprocesā nepastāv procesuālais statuss “trešā persona” un “atbildētājs”, līdz ar to jautājums nevarētu būt saistīts ar kriminālprocesu.

Administratīvajā procesā gan trešā persona, gan atbildētājs ir administratīvā procesa dalībnieki. Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 36. panta pirmās daļas trešajam punktam pārstāvis nevar būt persona, kura tajā pašā lietā sniegusi juridisko palīdzību citam šā administratīvā procesa dalībniekam. Šis noteikums attiecināms ne tikai uz pārstāvību tiesas sēdē.

Trešā persona civilprocesā ir ar patstāvīgajiem prasījumiem vai bez patstāvīgajiem prasījumiem.

Trešā persona ar patstāvīgajiem prasījumiem Civilprocesā uzstājas gan pret prasītāju, gan pret atbildētāju, bet trešā persona bez pastāvīgajiem prasījumiem uzstājas tikai pret vienu tiesvedības pusi.

Ja trešā persona ir ar patstāvīgajiem prasījumiem, tad, atbilstoši Civilprocesa likuma 84. panta pirmās daļas piektajam punktam pārstāvis nevar būt persona, kura sniegusi juridisko palīdzību strīda otrai pusei šajā vai ar to saistītā citā lietā, līdz ar to trešās personas ar patstāvīgajiem prasījumiem pārstāvis nevar būt arī atbildētāja vai prasītāja pārstāvis.

Saprotams, ka pārstāvis nevar būt ne tikai persona, kura sniegusi juridisko palīdzību strīda otrai pusei, bet arī pats lietas dalībnieks, kas ir strīda otrā pusē.

Ja trešā persona Civilprocesā ir bez patstāvīgajiem prasījumiem, tad tai ir jānorāda, vai tā uzstāsies prasītāja vai atbildētāja pusē. Trešā persona bez patstāvīgajiem prasījumiem piedalās pēc pušu vai prokurora lūguma. Šādā gadījumā, ja pārstāvis pārstāv personu, kas uzstājās tajā pašā tiesvedības pusē, kurā trešā persona, tad var sniegt juridisko palīdzību trešajai personai. Tomēr, kaut arī šāda pārstāvība Civilprocesa likumā vispārējā gadījumā ir atļauta, kopīga pārstāvība pieļaujama tikai gadījumos, kad trešās personas un puses tiesā skartās intereses pilnībā sakrīt.

Gadījumi, kad kādas puses intereses pilnībā sakrīt ar trešās personas interesēm, ir reti, un visbiežāk trešās personas intereses pilnībā nesakritīs ar nevienas puses interesēm. Tādā gadījumā nav pieļaujams, ka šādus lietas dalībniekus pārstāv viens un tas pats pārstāvis. Biežāk, trešās personas interesēm pilnībā sakrītot ar kādas puses interesēm, veidosies procesuālā līdzdalība un lietā pastāvēs vairāki prasītāji vai atbildētāji.

Līdz ar to, atbildot uz jautājumu, var secināt, ka situācija, kad trešā persona pārstāv arī atbildētāju, ir iespējama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas