E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18148
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā avārijas situācijā iekļūt dzīvoklī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Ineta

Labdien! Mūsu dzīvokļu kopīpašumam ir šāda situācija: dzīvokļa īpašnieks, kura dzīvoklī ir kopējā ūdensvada bojātais stāvvads, nenodrošina piekļuvi pie tā, sakot, ka nelauzīs flīzes savā dzīvoklī. Ūdens padeve ir atslēgta jau trešo nedēļu. Ko mums, citu dzīvokļu īpašniekiem, darīt? Vai ir kāds likums, ka ļautu piespiest šo dzīvokļa īpašnieku sniegt piekļuvi kopējam ūdensvadam? Vai varam šo dzīvokļa īpašnieku iesūdzēt tiesā par kaitējuma radīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem atbilstoši Dzīvokļu īpašuma likuma 10. pantam? (Dzīvokļa īpašnieka pienākumi ir 7) nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu; ja šī likuma 9. pants nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības, tai skaitā tiesības: 1) valdīt un lietot dzīvokļa īpašumu, iegūt no tā labumu, izmantot to pēc sava ieskata mantas pavairošanai un vispār lietot to jebkādā veidā, ciktāl dzīvokļa īpašnieku neierobežo likumi un ciktāl tas nerada traucējumus citiem dzīvokļu īpašniekiem; ar pasvītrojumu pēdējai piebildei.) Ko mums darīt?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls

Šī ir aktuāla problēma dzīvokļu apsaimniekošanas jomā, likumdošanas jautājumus pašreiz mēģina sakārtot Saeimā. LV portāls par to ir rakstījis publikācijā “Avārijas situācijas dzīvojamās mājās – ko darīt, ja īpašnieks nesadarbojas?”.

LV portāls par šo jautājumu vairākkārt ir saņēmis arī e-konsultācijas, kurās skaidrojumu sniedzis advokātu biroja “Sorainen” zvērināta advokāta palīgs Toms Vilnis. Ja dzīvokļa īpašnieks nepilda Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktos pienākumus, atbilstoši tiesu praksei jāvēršas ar prasības pieteikumu vispārējās jurisdikcijas tiesā, lūdzot dzīvokļa īpašniekam saskaņā ar Civilprocesa likuma 197. pantu uzlikt par pienākumu ielaist savā dzīvoklī dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotos speciālistus, lai veiktu nepieciešamās darbības. Diemžēl pašreizējā likuma redakcija vai normatīvie akti neparedz citus šādas problēmas ārpustiesas risinājumus vai tiesiskus mehānismus, kā nodrošināt piekļuvi dzīvoklim.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas