E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18044
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja tiek pārsniegts pieļaujamais trokšņa līmenis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2019
Dace

Labdien! Kaimiņu mājas īrnieks sētā izvietojis strāvas ģeneratoru (pilsēta, nevis lauki), kurš tiek nepārtraukti darbināts arī vēlās vakara stundās (nemaksāšanas dēļ ir atslēgta elektrība). Troksnis ir neciešams. Tika uzrakstīts iesniegums policijā, iesaistīta Veselības inspekcija (veica apsekojumu), kā arī namu apsaimniekotājs. Namu apsaimniekotājs ir izteicis brīdinājumu, ka ģenerators ir jādemontē (2019. gada maijā), taču, protams, tas nav ņemts vērā. Vēl jāpiemin, ka esot uzsākta tiesvedība par šo īrnieku izlikšanu no dzīvokļa, taču, ņemot vērā, ka viņiem ir mazi bērni, baidāmies, ka nekāds rezultāts netiks sasniegts. Taču ģeneratora radītais troksnis turpina traucēt. Valsts policija apgalvo, ka tā NAV viņu kompetence... Kā kompetencē tad ir aizliegt ģeneratora darbību, kaut vai to konfiscēt, ja reiz tas katru dienu traucē un un ir arī oficiāli iesniegumi un brīdinājumi? Ģenerators šajā sētā atrodas jau no 2018. gada rudens, šis jautājums tika aktualizēts 2019. gada pavasarī. Ja iespējams, norādiet, kādā institūcijā mums jāvēršas un ar kādiem likumiem varam vēl kaut ko panākt. Paldies!

A
atbild:
19. septembrī, 2019

Pieļaujamā trokšņa līmeni vidē reglamentē Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2. pielikums. Tas noteic, ka:

  1. Vides trokšņa robežlielumi

Nr.
p. k.

Apbūves teritorijas izmantošanas funkcija

Trokšņa robežlielumi1

Ldiena
(dB(A))

Lvakars
(dB(A))

Lnakts
(dB(A))

1.1.

Individuālo (savrupmāju, mazstāvu vai viensētu) dzīvojamo māju, bērnu iestāžu, ārstniecības, veselības un sociālās aprūpes iestāžu apbūves teritorija

55

50

45

1.2.

Daudzstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

60

55

50

1.3.

Publiskās apbūves teritorija (sabiedrisko un pārvaldes objektu teritorija, tai skaitā kultūras iestāžu, izglītības un zinātnes iestāžu, valsts un pašvaldību pārvaldes iestāžu un viesnīcu teritorija) (ar dzīvojamo apbūvi)

60

55

55

1.4.

Jauktas apbūves teritorija, tai skaitā tirdzniecības un pakalpojumu būvju teritorija (ar dzīvojamo apbūvi)

65

60

55

1.5.

Klusie rajoni apdzīvotās vietās

50

45

40

Ja minēto trokšņu robežlielumi tiek pārkāpti, Jums par šādu pārkāpuma faktu ir jāziņo pašvaldības policijā, kuras pienākums saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.1 pantu ir izskatīt jautājumu par vainīgo personu saukšanu pie administratīvās atbildības.

Ņemot vērā, ka šādiem pārkāpumiem ir sistemātisks raksturs (ikdienas parādība), aicinām Jūs ziņot pašvaldības policijai par katru šādu faktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas