E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17900
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai maternitātes un vecāku pabalstu ietekmē pašnodarbinātā ienākumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2019
Anna

Labdien! Pēc pāris nedēļām man tiks atvērta pirmsdzemdību B lapa un sāksies dekrēta atvaļinājums. Līdz šim strādāju normālu darba laiku valsts uzņēmumā, maksājot nodokļus vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā. Esmu nolēmusi, ka pa šo laiku līdz bērna piedzimšanai un vēlāk arī bērna kopšanas atvaļinājuma laikā es gribētu strādāt nelielu slodzi, sniedzot biznesa konsultācijas kā pašnodarbināta persona (šobrīd man nav pašnodarbinātās statuss). Vai, atrodoties dekrēta atvaļinājumā un bērna kopšanas atvaļinājumā, es drīkstu kļūt par pašnodarbināto? Ja tas neveido interešu konfliktu ar manu līdzšinējo darbavietu, vai tas neietekmē maternitātes pabalsta apmēra I un II daļu, tāpat arī vecāku pabalsta apmēru? Paldies!

A
atbild:
16. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes un vecāku pabalsti paredzēti, lai kompensētu darbā gūstamo ienākumu zaudējumu, kas radies grūtniecības un jaundzimušā bērna kopšanas dēļ.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. pantā noteikts: maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī ir ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta.

Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē.

Ja ienākumi mēnesī sasniedz 430 eiro, obligātās iemaksas veic no brīvi izvēlēta obligāto iemaksu objekta, kurš nevar būt mazāks par 430 eiro mēnesī. Papildus veic iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 430 eiro, obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā veic no faktiskajiem ienākumiem. Ja ienākumi no gada sākuma ir mazāki par 50 eiro, obligātās iemaksas neveic.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, pamatojoties uz konkrētam cilvēkam reģistrētajiem datiem, nosaka individuāli, tos piešķir un aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kurā arī jānoskaidro pabalstu nosacījumi savā situācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas