E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17718
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja persona uzturas ārpus Latvijas ilgāk par trīs mēnešiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2019
Evija

Sveiki! Jau 4 gadus dzīvoju un strādāju algotu darbu Maltā. Šīgada decembrī plānoju atgriezties Latvijā. Līdz šim nebiju informējusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi par savu dzīvesvietu Maltā, un mana deklarētā adrese joprojām ir Latvijā. Vai, atgriežoties Latvijā, šis var radīt problēmas sakarā ar nodokļiem un sociālajām iemaksām? Vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde var pieprasīt maksāt naudas sodu par to, ka 4 gadu laikā neinformēju viņus par savu dzīvesvietu Maltā?

A
atbild:
26. augustā, 2019
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. panta otro daļu un Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība30.punktu, ja persona uzturas ārpus Latvijas ilgāk par trīs mēnešiem, viņai ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par savu dzīvesvietas adresi ārvalstī.

Savukārt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 190.3 pantā par Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu savlaicīgu nepaziņošanu PMLP teritoriālajām nodaļām paredzēta naudas soda uzlikšana 15–35 eiro apmērā.

Ja PMLP konstatēs, ka persona savlaicīgi nav paziņojusi par Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu izmaiņām, personai var tikt piemērots naudas sods saskaņā ar LAPK 190.3 pantā noteikto.

Fiziskai personai – Latvijas Republikas rezidentei –, ja ir gūti ienākumi ārvalstīs, gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz obligāti, izņemot, ja algota darba ienākumi gūti kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm un ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodoklim analoģisku nodokli. Tādā gadījumā tie nav jādeklarē gada ienākumu deklarācijā.

Gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz visiem ārpus Latvijas strādājošiem Latvijas rezidentiem, kas guvuši cita veida ienākumus, piemēram, procentu ienākumus vai ienākumus no saimnieciskās darbības, kapitāla aktīviem, dividendēm u. c.

Ja ir jautājumi par nodokļu maksāšanas pienākumiem, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Ar dienestu var sazināties arī elektroniski. VID mājaslapā ir apkopota informācija “Latvijas rezidenti ārvalstīs”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas