E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17593
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Reģistri
5
5

Gāzes ierocis jānēsā tā, lai tas nepiesaistītu citu personu uzmanību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2019
Valdis

Kādi ir gāzes pistoles glabāšanas noteikumi? Kur un kā tā jāglabā? Ja ikdienā vēlos nēsāt gāzes pistoli, vai tā drīkst būt redzama? Izlasīju vairākas reizes visus likumus un noteikumus, bet neesmu ticis skaidrībā.

A
atbild:
20. augustā, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Stājoties spēkā Ieroču aprites likumam, gāzes pistoles, kuras iespējams pārveidot tā, ka no tām var izšaut ar lodi, no 2019. gada 10. aprīļa ir pielīdzināmas šaujamieročiem. Līdz ar to šādi gāzes ieroči jāpakļauj arī tādai pašai reglamentācijai kā šaujamieroči. Proti, personām, kuru īpašumā ir gāzes pistoles (revolveri), kuras savukārt iespējams pārveidot tā, ka no tām var izšaut ar lodi, kā arī signālieroči, kas klasificējami atbilstoši jaunajā likumā noteiktajām prasībām pašaizsardzības, kolekcijas vai kultūras jomas un vēstures notikumu atveidošanas lietojumam, līdz 2023. gada 14. septembrim tiek paredzētas vairākas iespējas, kā rīkoties:

  • reģistrēt gāzes pistoli vai signālieroci Valsts policijā (VP), uzrādot attiecīgo ieroci un iesniedzot iesniegumu, kurā norāda savus personas datus un informāciju par attiecīgo ieroci (veidu, marku, modeli, marķējumu), un saņemt ieroča glabāšanas, nēsāšanas vai ieroču kolekcijas atļauju, ievērojot šajā likumā noteiktās prasības;
  • pārreģistrēt gāzes pistoli vai signālieroci citai personai, kurai ir attiecīgā ieroča atļauja;
  • realizēt gāzes pistoli vai signālieroci ar Latvijas Republikas ieroču komersanta starpniecību;
  • nodot to VP.

Līdz šim Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums paredzēja, ka Latvijā fiziskām personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt pašaizsardzībai domātas pusautomātiskās, atkārtotas darbības vai viena šāviena gāzes pistoles un to munīciju, ieskaitot tām paredzētās salūtpatronas, par kurām nav jāsaņem VP ieroču atļauja, bet kuras ir tikai jāreģistrē.

Kā iepriekš LV portālam skaidroja VP Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieka vietnieks Andris Melkers, turpmāk gāzes un signālieroči ir sadalāmi divās daļās. Vienu daļu gāzes ieroču ražos tādu, kuru nav iespējams pārveidot par šaujamieročiem, vienkāršiem vārdiem sakot, lai no tiem nevarētu izšaut ar lodi, otru daļu turpinās ražot tādu, kuru iespējams pārveidot. Taču to daļu ieroču, kurus iespējams pārveidot, turpmāk atzīs par šaujamieročiem un klasificēs kā B kategorijas šaujamieročus.

Proti, Latvijā neražoja un vēl pagaidām neražo tādas gāzes pistoles, kuras nevar pārveidot par šaujamieroci, līdz ar to visas līdz šim ražotās un iegādātās gāzes pistoles ir klasificējamas kā B kategorijas šaujamieroči.

Līdz ar to tikai ieroča, arī līdz šim apritē esošās gāzes pistoļu un salūtieroču, nēsāšanas atļauja dod fiziskajai personai tiesības:

  • glabāt šaujamieroci atļaujā norādītajā ieroča īpašnieka deklarētajā dzīvesvietā, deklarācijā norādītajā papildu adresē un nekustamajā īpašumā, kā arī kopīpašumā (dzīvoklī, dzīvojamā mājā);
  • pārvadāt atļaujā norādīto B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci;
  • iegādāties atļaujā norādītajam B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamierocim paredzēto rūpnieciski ražoto munīciju un glabāt to;
  • izmantot B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci šajā likumā vai citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Savukārt B kategorijas ieroču un munīcijas nēsāšanas prasības noteiktas minētā likuma 36. pantā, proti, fiziskajai personai, kurai izsniegta ieroča nēsāšanas atļauja B kategorijas īsstobra šaujamieročiem, ir aizliegts:

  • vienlaikus nēsāt vairāk nekā divus šaujamieročus un vairāk nekā 40 katram šaujamierocim paredzētas patronas;
  • nēsāt pistoli ar patronu patrontelpā;
  • vienlaikus katrai pistolei nēsāt vairāk nekā vienu pielādētu rezerves magazīnu vai katram revolverim – vienu pielādētu rezerves cilindru.

Atļaujā norādīto īsstobra šaujamieroci un munīciju nēsā speciālā kabatā (makstī) tā, lai ierocis nevar izkrist un nepiesaista citu personu uzmanību, nodrošinot, lai šis ierocis nejauši nenonāk nepiederošas personas rokās. Nēsājot šaujamieroci, arī tā nēsāšanas atļaujai vienmēr jābūt līdzi.

Ja, nēsājot šaujamieroci un tā munīciju, ieroča īpašniekam nepieciešams izmantot īslaicīgas apmešanās vietu, respektīvi, vietu, kas nav viņa deklarētā dzīvesvieta vai deklarācijā norādītā papildadrese, šaujamieroci un munīciju glabā slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj ieroča vai munīcijas nejaušu nokļūšanu nepiederošu personu rokās, vai Ieroču aprites likumā minētajā kārtībā nodod glabāšanā uz īslaicīgās apmešanās laiku juridiskās personas ieroču glabātavā.

Nēsājot B kategorijas šaujamieroci, to atļauts izvilkt no speciālās kabatas (maksts) un sagatavot šaušanai tikai situācijās, kad ir pamats uzskatīt, ka konkrētajā gadījumā iestāsies vai ir iestājušies šajā likumā noteiktie šaujamieroča izmantošanas vai pielietošanas nosacījumi.

Sīkāku informāciju var meklēt LV portāla publikācijā “Gāzes pistoļu īpašniekiem jāsaņem ieroču nēsāšanas atļauja”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas