E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17562
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsta aprēķinam neņem vērā apdrošināšanas iemaksas pēdējos trijos mēnešos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2019
Katrīne

Pašreiz strādāju trīs darbavietās, no kurām divās atrodos oficiālā atvaļinājumā, trešajā veicu līgumdarbu un plānoju to uzteikt tuvākā mēneša laikā (pašreiz nav oficiāla atvaļinājuma). Paralēli tam 19. augustā dodos grūtniecības/pirmsdzemdību atvaļinājumā. Visi mani darbi saistīti ar veselības aprūpi – nodrošinu ar Nacionālo veselības dienestu saistītus pakalpojumus –, līdz ar to šie aprēķini tiek veikti nevis pakalpojumu sniegšanas mēnesī, bet nākamajā mēnesī, kas nozīmē, ka arī samaksu par tiem saņemšu jau pirmsdzemdību atvaļinājuma laikā. Vai tas kādā apmērā ietekmēs manu turpmāko pabalstu, un vai man jābrīdina trešā darbavieta, lai tā visus maksājumus veic līdz 19. augustam?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, to apmēra aprēķināšanai izmanto pabalsta pieprasītāja vidējo iemaksu algu. Apdrošināšanas iemaksu alga ir ienākumi, no kuriem saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Darba ņēmējam iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums (pirmā grūtniecības atvaļinājuma diena maternitātes pabalstam; diena, no kuras piešķir vecāku pabalstu).

Tātad maternitātes pabalsta aprēķina 12 mēnešu periodā, ja darbnespējas lapa “B” tiks izsniegta augustā, neņems vērā augustu, jūliju un jūniju.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem desmit dienu laikā pēc tam, kad VSAA nodaļa ir saņēmusi visus pabalsta piešķiršanai nepieciešamos dokumentus.

Maternitātes pabalstu VSAA piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku. Maternitātes pabalsta saņemšanai ir svarīgi, lai sievietei darba devējs būtu šo atvaļinājumu piešķīris.

VSAA piešķir pabalstu, pamatojoties uz pabalsta pieprasītāja iesniegumu un darba devēja informāciju par piešķirto atvaļinājumu.

Informāciju par piešķirtajiem atvaļinājumiem darba devējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID), un VSAA šo informāciju elektroniskā veidā saņem no VID.

Individuālā situācijā jautājumi par pabalstiem jānoskaidro VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas