E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17514
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kāda izglītība nepieciešama pirmsskolas skolotājam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Anita

Vai persona, kurai ir skolotāja diploms – skolotāja logopēda kvalifikācija ar piektās profesionālās kvalifikācijas līmeni –, var strādāt par pirmsskolas skolotāju, neapmeklējot papildu kursus?

A
atbild:
29. jūlijā, 2019

MK noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 5. punkts paredz, ka par vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

1) augstākā pedagoģiskā izglītība un pirmsskolas skolotāja kvalifikācija;

2) augstākā pedagoģiskā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija;

3) augstākā izglītība pedagoģijā; ir apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā* noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā;

4) maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā; tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar pirmsskolas izglītības saturu un didaktiku;

5) pedagoģiskā izglītība un mūzikas skolotāja kvalifikācija pirmsskolas mūzikas skolotājam vai sporta skolotāja kvalifikācija pirmsskolas sporta skolotājam.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms: lai strādātu par pirmsskolas pedagogu, pedagogam ir nepieciešams apgūt profesionālās kompetences pilnveides programmu pirmsskolas saturā un didaktikā.

* MK noteikumu Nr. 569 21. punkta “Pedagogs pilnveido profesionālo kompetenci kādā no šādām programmām” 21. apakšpunktā noteikts: programmā, kuras apjoms ir vismaz 72 stundas un pēc kuras apguves pedagogs iegūst sertifikātu pedagoģijā, speciālajā izglītībā, pirmsskolas saturā un didaktikā, pedagogu karjeras konsultanta sertifikātu vai tiesības īstenot profesionālās izglītības mācību priekšmeta moduli, un kuru, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju, izstrādā un īsteno augstākās izglītības iestādes, kas īsteno pedagoģijas studiju programmas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas