E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17512
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzņemoties papildu pienākumus, darbinieks var prasīt papildu samaksu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Anna

Labdien! Man ir jautājums par virsstundu darbu. Gribēju pārliecināties, ka situācija manā darbavietā ir normāla un priekšniekam ir tiesības to pieļaut. Darba dienās no 9.30 līdz 17.30 es strādāju birojā, bet pēc tam man jāstrādā vēl no mājām (jāpārbauda e-pasts, jāatbild uz vēstulēm utt.). Dažreiz nekādu darbu vakarpusē nav, bet citreiz ir jāstrādā gandrīz līdz 21.00. Ir bijuši gadījumi, kad man vajadzēja strādāt sestdienā un svētdienā vai svētku dienā. Darbs vakarpusēs un brīvdienās netiek apmaksāts.
Kad priekšnieks ir atvaļinājumā (1–2 nedēļas), man jāstrādā katru dienu no agra rīta līdz vēlam vakaram, jo ir jāpilda ne tikai savi, bet arī visi priekšnieka pienākumi. Tas arī netiek apmaksāts, neskaitot nelielu “prēmiju” skaidrā naudā (it kā par padarīto darbu).
Kad mani pieņēma darbā, mans pienākums bija tikai strādāt birojā, bet pēc tam es uzņēmos daļu no priekšnieka un atlaistās kolēģes pienākumiem. Par šo darbu veikšanu mana darba alga netika palielināta. Darba līgumā ir rakstīts, ka mans pienākums ir strādāt birojā no 9.30 līdz 17.30 un veikt vēl papildu darbus, ja tas nepieciešams priekšniekam. Vai šajā situācijā viss ir likumīgi?

A
atbild:
15. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pamatā atbilde uz Jūsu jautājumu ir atrodama Jūsu darba līgumā. Proti, kāds darba laiks un kādi konkrēti darba pienākumi tajā ir nolīgti. Ja darba līgumā ir norādīti gan konkrēti darba pienākumi, kā arī “[..] pienākums pildīt citus valdes priekšsēdētāja/iestādes vadītāja uzdotus uzdevumus”, tas nozīmē, ka viss, ko Jūs darāt, ietilpst Jūsu darba pienākumos un par to Jums maksā nolīgto darba algu.

Virsstundu darbs veidojas, ja darbinieks ar darba devēja rīkojumu strādā vairāk par nolīgto darba laiku. Visbiežāk virsstundu darbs ir attiecināms uz summētā darba laika darbiniekiem. Tomēr arī normālā darba laika gadījumā, ja ir nolīgta 40 stundu darba nedēļa, darba devējs var ar rīkojumu uzdot strādāt papildus, piemēram, konkrētā brīvdienā. Par virsstundu darbu, ja tas ir noformēts, pienākas atbilstoša samaksa. Darba likuma 68. pants nosaka: darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu, ne mazāku kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, ne mazāku kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Arī darbinieku aizvietošana atvaļinājuma laikā var būt gan atsevišķi apmaksāts darbs, nosakot proporcionālu piemaksu, gan ietverts kā parasts darba līguma pienākums bez papildu samaksas.

Ja laika gaitā Jūsu darba pienākumi ir būtiski palielinājušies un veicamā darba apjoms pieaudzis tieši uz tā saukto citu uzdoto darbu rēķina, Jums ir jāvienojas ar darba devēju par grozījumiem darba līgumā. Tie paredzētu gan darba pienākumu uzskaites precizējumu, gan darba samaksas izmaiņas.

Dodoties uz sarunu pie darba devēja, Jums būtu jāsagatavojas: konkrēti jāuzskaita tie darba pienākumi, kas darba līgumā nav noteikti, bet ir kļuvuši par Jūsu darba ikdienu. Tāpat būtu lietderīgi uzskaitīt laiku šo papildu pienākumu izpildei.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas