E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17493
Lasīšanai: 3 minūtes

Izsoles akta apstiprināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2019
Katrīna

Labdien! 2018. gada decembrī izsolē iegādājos dzīvokli, janvārī tiesu izpildītājam pārskaitīju visu summu, tad arī tika iesniegts nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai. Sekoja pirmais pārsteigums – sakarā ar viena dalībnieka deklarēto dzīvesvietu ārpus Latvijas tiesas datums tika nolikts maijā. Lēmums bija par izsoles akta apstiprināšanu un īpašuma reģistrēšanu uz izsoles uzvarētāja vārda. Lēmumā bija minēts, ka tas stāsies spēkā 10 dienas pēc pasludināšanas. Taču arī tagad ir paredzēta īpaša dokumentu izsniegšanas kārtība un, kamēr vien nav saņemts Lielbritānijas atbildīgās iestādes paziņojums par dokumentu izsniegšanu vai neizsniegšanu, lēmums nav stājies spēkā. Ja paziņojums netiks saņemts, tad lēmums spēkā stāsies tikai pēc 6 mēnešiem. Piesakoties izsolei, nebiju informēta par šādiem sarežģījumiem. Vai tiesu izpildītājam nav pienākuma informēt izsoles dalībniekus par tik ilgu procesu? Tāpat īpašuma vērtējumā bija norādīts, ka īpašums ir bez apgrūtinājumiem, taču, kā izrādījās pēc izsoles, tas neatbilda patiesībai. Vai šāda tiesu izpildītāja rīcība nav pārkāpums? Vai ir kāds veids, kā paātrināt tiesas lēmuma stāšanos spēkā, negaidot 6 mēnešus?

A
atbild:
09. augustā, 2019

Paātrināt šo procesu diemžēl nav iespējams. Tiesu izpildītājam, ja viņš iepriekš zināja par lietas dalībnieka atrašanos ārvalstīs, vajadzēja izsoles dalībniekiem sniegt informāciju par izsoles procesa gaitu. Tāpat tiesu izpildītājam, ja viņš zināja jau iepriekš, vajadzēja izsoles dalībniekus informēt par nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem.

Jāņem vērā, ka tiesu izpildītāja rīkotās izsoles ir saistītas ar risku. Līdz ar to praksē iespējams, ka tiesu izpildītājs pirms izsoles nezina par lietas dalībnieka atrašanos ārvalstīs vai par nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem. Uz uzdoto jautājumu, pilnībā nezinot visus apstākļus, nav iespējams atbildēt, vai tiesu izpildītājs pieļāvis pārkāpumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas