E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17447
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nodokļu piemērošanai nepieciešama precīzāka informācija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2019
Anna

Labdien! Brīvajā laikā strādāju par tulkotāju (esmu “frīlansere”) interneta vietnē. Cita ienākumu avota man nav, un ienākumi no turienes ir diezgan mazi (parasti ne vairāk par dažiem desmitiem eiro). Vai šādā gadījumā jāiesniedz kāds iesniegums valstī? Vai jāmaksā kādi nodokļi? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
24. jūlijā, 2019

Jautājumā nav sniegta informācija par tulkošanas darbu, kas tiek sniegti vietnē, saturu, juridisko formu un ekonomisko būtību, kā arī, vai ienākuma izmaksātājs, izmaksājot ienākumu, no saņemtā ienākuma ietur vai neietur nodokli, tāpat nav sniegta informācija, kāds ir saņemtā ienākuma apmērs mēneša griezumā. Ņemot vērā minēto, iesakām ar situācijas detalizētu izklāstu vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, lai saņemtu konsultāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) aprēķināšanu.

Par pievienotās vērtības nodokļa vispārīgu piemērošanu sniegtajiem tulkošanas pakalpojumiem paskaidrojam: ja tulkošanas pakalpojums tiek sniegts Latvijas reģistrētam un/vai nereģistrētam nodokļa maksātājam vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts nereģistrētam nodokļa maksātājam, tad pirms pakalpojuma sniegšanas nav obligāti jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā, kamēr netiek pārsniegta Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmajā daļā noteiktā ar PVN apliekamo darījumu robežvērtība 40 000 eiro 12 mēnešu periodā, ievērojot nosacījumu, ka neizpildās citi kritēriji reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā.

Savukārt, ja tulkošanas pakalpojums tiek sniegts citas Eiropas Savienības dalībvalsts reģistrētam nodokļa maksātājam, tad pirms pakalpojuma sniegšanas citas Eiropas Savienības dalībvalsts reģistrētam nodokļa maksātajam ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā.

Tulkošanas pakalpojumiem, kas sniegti trešo valstu vai trešo teritoriju personām, Latvijas PVN nepiemēro, tādējādi reģistrēšanās Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā nav obligāta, ievērojot nosacījumu, ka neizpildās citi kritēriji reģistrācijai Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas