E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17397
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Zādzība ar iekļūšanu svešā īpašumā ir smags noziegums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Edvīns

Sveiki! Vai cilvēks, kurš ir sodīts par 175. panta 3. daļu un 180. panta 1. daļu, var kļūt par ugunsdzēsēju? Nesaprotu, vai tas skaitās kā tīšs nodarījums vai ne.

A
atbild:
12. jūlijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 4. pants paredz, ka dienestā var atrasties persona:

  • kura ir Latvijas pilsonis;
  • kuras fiziskā sagatavotība atbilst Ministru kabineta noteiktajām prasībām;
  • kuras veselības stāvoklis un psiholoģiskās īpašības atbilst Ministru kabineta noteiktajām prasībām;
  • kura nav sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu – neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;
  • kura nav notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda;
  • kura nav saukta pie kriminālatbildības par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izņemot gadījumu, kad amatpersona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata;
  • pār kuru nav nodibināta aizgādnība.

Saskaņā ar Krimināllikumu (KL) par noziedzīgu nodarījumu atzīstams ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības izdarīts kaitīgs nodarījums (darbība vai bezdarbība), kurš paredzēts šajā likumā un par kura izdarīšanu draud kriminālsods.

Atbilstoši KL 7. pantam noziedzīgus nodarījumus klasificē šādi:

  • kriminālpārkāpums ir nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no piecpadsmit dienām, bet ne ilgāku par trim mēnešiem (īslaicīga brīvības atņemšana), vai vieglāka soda veids;
  • mazāk smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par trim mēnešiem, bet ne ilgāku par trim gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par astoņiem gadiem;
  • smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par trim gadiem, bet ne ilgāku par astoņiem gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par astoņiem gadiem;
  • sevišķi smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par astoņiem gadiem, vai mūža ieslodzījums.

KL 175. panta trešā daļa par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot transportlīdzeklī, dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas vai ietaises, kas savieno glabātavas, kā arī par transportlīdzekļa zādzību paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tas nozīmē, ka noziedzīgs nodarījums minētā panta daļā ir smags noziegums, kas ir tīšs nodarījums.

Savukārt KL 180. panta pirmā daļa par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā, izņemot šā likuma 175. panta trešajā un ceturtajā daļā, 177. panta trešajā daļā un 179. panta trešajā daļā paredzētos noziegumus, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tas nozīmē, ka noziedzīgs nodarījums šī panta daļā ir mazāk smags noziegums, bet arī tīšs nodarījums.

Līdz ar to secināms, ka abi minētie noziegumi KL izpratnē ir tīši nodarījumi. Savukārt, ja persona ir sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, tā nevar kļūt par ugunsdzēsēju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas