E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17321
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai var atvērt mācību centru

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2019
Viktorija

Es vēlos atvērt angļu valodas mācību centru. Tā būs pieaugušo neformālā izglītība un interešu izglītība. Centrs neizsniegs nekādus sertifikātus utt. Mana izglītība: maģistra grāds angļu valodā (LU Humanitāro zinātņu fakultāte). Vai ar tādu izglītību es varu pasniegt valodu pati? Un vai ir nepieciešama kāda speciāla programma, lai saņemtu atļauju centra dibināšanai?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019

Pieaugušo neformālās izglītības programmas un interešu izglītības programmas ir tiesīga īstenot fiziska persona, kas Izglītības kvalitātes valsts dienestā saņēmusi privātprakses uzsākšanas sertifikātu un pašvaldības izsniegtu licenci attiecīgās programmas īstenošanai, uzņēmējsabiedrība, kas saņēmusi pašvaldības izsniegtu licenci attiecīgās programmas īstenošanai, kā arī izglītības iestāde.

Lai izveidotu mācību centru, t. i., izglītības iestādi, un sāktu tās darbību, vispirms komersantam ir jāpieņem lēmums par izglītības iestādes dibināšanu, izglītojošo darbību paredzot arī statūtos, jāizstrādā un jāapstiprina izglītības iestādes nolikums. Pēc tam jāreģistrē izglītības iestāde, iesniedzot iesniegumu un tam pievienotos dokumentus Izglītības kvalitātes valsts dienestā. Iesnieguma veidlapa atrodama Izglītības kvalitātes valsts dienesta tīmekļa vietnes www.ikvd.gov.lv sadaļā “Izglītības iestāžu reģistrācija”. Iesniegumam pievieno izglītības iestādes dibinātāja apstiprinātu izglītības iestādes darbības nolikumu (dokumentu oriģinālus vai to apliecinātas kopijas) un citus dokumentus, kas apliecina iesniegumā minētās ziņas. Pēc izglītības iestādes izveidošanas varēs sākt pieaugušo neformālās izglītības vai interešu izglītības programmas īstenošanu. Tomēr jāuzsver, ka interešu izglītības programmu pedagogiem jāatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Ņemot vērā, ka jums nav pedagoģiskās izglītības, jūs varat īstenot tikai pieaugušo neformālās izglītības programmu. Savukārt interešu izglītības programmu jūs varat īstenot, ja augstākās izglītības studiju programmas laikā apgūti ar pedagoģiju saistīti studiju kursi vismaz divu kredītpunktu jeb 80 stundu apjomā vai apgūta profesionālās pilnveides programma pedagoģijā, kuras apjoms ir vismaz 72 stundas un iegūts sertifikāts pedagoģijā. Tas paredzēts Ministru kabineta 11.09.2018. noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 6. punktā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas