E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17287
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Dzīvojamo telpu īres līguma izbeigšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2019
Zane

Labdien! Vai man kā īrniekam ir likumiska iespēja nodot dzīvokli, ja izīrētājs nepiekrīt parakstīt pieņemšanas un nodošanas aktu un atdot drošības naudu? Dzīvoklis ir atbrīvots, nav izveidojies parāds ne par dzīvokli, ne par komunālajiem maksājumiem. Ar izīrētāju nav iespējams panākt vienošanos citu nesaskaņu dēļ (par saziņas līdzekļu izmantošanu), kuras tiks risinātas tiesas ceļā. Ir pamats domāt, ka izīrētājs apzināti novilcina laiku, lai pieprasītu īres maksu par periodu, kurā dzīvoklis faktiski nav apdzīvots.

A
atbild:
19. jūnijā, 2019

Dzīvojamo telpu īres priekšnosacījumus Latvijā reglamentē likums “Par dzīvojamo telpu īri. Bez minētā īres tiesības reglamentē pušu starpā noslēgtais īres līgums. Tādējādi saskaņā ar likuma 27. pantu dzīvojamās telpas īrniekam ir tiesības, ja līdzēji nav norunājuši citādi un tam piekrīt visi īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi, jebkurā laikā izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, par to mēnesi iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.

Tādējādi Jums mēnesi iepriekš ir pienākums brīdināt izīrētāju par nodomu izbeigt noslēgto īres līgumu un aicināt izīrētāju uz pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanu.

Šādu informēšanu Jūs esat tiesīgi īstenot īres līgumā paredzētajā kārtībā.

Par atbilstošu paziņošanu ir uzskatāma:

Kad paziņojums par īres līgumu ir nosūtīts un noteikta pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas vieta un laiks, uz akta parakstīšanu ir ieteicams pieaicināt zvērinātu tiesu izpildītāju vai zvērinātu notāru, kurs saskaņā ar “Tiesu izpildītāju likuma” 74. panta 2. daļu vai “Notariāta likuma” 108. panta 15. punktu, fiksēs faktu par pušu piedalīšanos (vai nepiedalīšanos) akta parakstīšanā un dzīvokļa nodošanā atpakaļ īpašniekam.

Tādējādi Jūs būsiet veicis visus iespējamos un nepieciešamos priekšnosacījumus līguma izbeigšanai tiesiskā ceļā, kā arī veicis visus priekšnosacījumus īpašuma nodošanai atpakaļ izīrētājam. Savukārt, ja izīrētājs izvairīsies no savu pienākumu (pieņemt atpakaļ savu īpašumu) izpildes, turpmākie riski (arī finanšu izdevumi) būs izīrētāja ziņā.

Ja izīrētājs pēc iepriekšminēto darbību veikšanas labprātīgi neatmaksās Jums samaksāto drošības naudu, Jums ir tiesības celt prasību tiesā par naudas līdzekļu piedziņu no izīrētāja. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas